home

Navigatie

 

Fongers Sport
bouwjaar
wielmaat
framehoogte
wielbasis
bovenbuis (h-o-h)
balhoofdhoek
1950
28"
57,0 cm
109,5 cm
57,5 cm
?

Vroege Fongers sportfiets van 1950 met 28" wielen. Tot 1952 werden in Nederland nog maar weinig sportfietsen verkocht. De meeste sportfietsen uit die tijd werden door Locomotief of andere relatief jonge fabrikanten gemaakt. Een zo oude sportfiets van een behoudend merk als Fongers is zeldzaam.

Nederlandse fabrikanten van sportfietsen oriŽnteerden zich aan de Franse en Engelse voorbeelden. Ook bij deze fiets is de korte, stijle framegeometrie terug te vinden. Toch hield Fongers - net als de meeste andere fabrikanten - tot 1952 aan de wielmaat 28" vast, terwijl Engelse fietsen (en ook die van Locomotief) meestal 26" wielen hadden. De wielmaat 26" zou enkele jaren later in Nederland de meest verkochte worden.

 

Fongers Sport 1950

Links: modelcode "SH55": Sport Heren 55 cm framehoogte (gemeten tot de bovenkant van de trapas). Rechts: framenummer AR4. Dit lage nummer past bij de lage productie van dit type Fongers-fiets.

De staande achtervork is nog vrij lomp aan de zadellug vastgesoldeerd, iets wat bij oude sportfietsen vaker te zien is.

 

Fongers Sport 1950

Opvallend type spatborden, dat een enkele keer ook bij andere fabrikanten te vinden is. Het balhoofdstel inclusief de bovenste conus met trekbout is typisch Fongers.

 

Fongers Sport 1950

De fiets is afgemonteerd met stalen knijpremmen en een Sturmey-Archer FW vierversnellingsnaaf uit 1947 met 40 spaakgaten. Het voorwiel heeft overigens gewoon 36 spaken, wat samen een rare combinatie geeft. De trapas (BSA zonder trekbouten) en de vorm van de sport- achterpatten ogen typisch Engels.

 

Fongers Sport 1950

Fongers sportfiets uit een advertentie in de ANWB Kampioen, juli 1952. Advertentietekst:

Model SH (sportrijwiel), gemaakt van hoogwaardig Chroom Molybdenum buizenmateriaal, omkeerbaar achterwiel, verchroomde Endrickvelgen, witte banden. Leverbaar in grijs, groen, rood, zwart. Compleet met kettingscherm (desgewensd kettingkast), bel, electrisch achterlicht en bagagedrager. Prijs f 199,50.

 

Fongers Sport 1952, advertentie ANWB Kampioen

 

Copyright by Herbert Kuner, © 2003 ...
All rights reserved.

terug

Last update: 24-11-2004