home

Navigatie

 

Fongers "Gay Light"
bouwjaar
wielmaat
framehoogte
wielbasis
bovenbuis (h-o-h)
balhoofdhoek
1959
26"
?
?
?
?

Fongers "Gay Light" (vrolijk licht) van 1959. Een van fris en fraai lakwerk voorziene, sportief ogende fiets waarmee Fongers - na jarenlang de boot te hebben gemist wat de ontwikkeling van eigentijdse moderne sportfietsen betreft - weer helemaal up-to-date voor de dag kwam.

Deze fiets heeft een terughoudende restauratie ondergaan waarbij ook de rood-zwarte kettingkast werd toegevoegd. Vermoedelijk klopt deze rood-zwarte kettingkast, en ook de overige onderdelen zijn correct.

 

Fongers Gay Light 1959

Sportstuur met voorbouw en draaibare stuurbocht en ook verder een afmontage zoals die bij de betere sportfiets rond 1960 gebruikelijk was: Sturmey-Archer AW drieversnellingsnaaf, aluminium Lepper-velgen, Weinmann-velgremmen, Lucia-verlichting onder de Fongers-merken FG (koplamp) en Amazone (dynamo) en het "barokke" Fongers-achterlicht made by Spanninga.

 

Fongers Gay Light 1959

Rechts: fraaie decoraties op de zadelbuis en bij het balhoofd.

De Fongers "Gay Light" verscheen in 1959 in de folder en werd maar twee jaar lang gemaakt. Kennelijk viel de verkoop tegen en kwam deze op zich geslaagde poging van Fongers om met modernere fabrikanten zoals Batavus, Locomotief of Magneet mee te kunnen te laat. Dat maakt van de Fongers "Gay Light" nu een zeldzaam model.

 

Fongers Gay Light 1959

 

Copyright by Herbert Kuner, © 2014 ...
All rights reserved.

terug

Last update: 02-01-2014