home

Navigatie

 

Gazelle "Sport E"
bouwjaar
wielmaat
framehoogte
wielbasis
"bovenbuis"
balhoofdhoek
1959
26"
56,0 cm
104,5 cm
56,5 cm
71°

Gazelle "Sport E" uit 1959 met 26" wielen, chroomvelgen en Gazelle trommelremnaven. De oliebad-kettingkast ontbreekt, en stuur en koplamp zijn niet origineel.
Het model Sport E was toen het meest "frivole" sportmodel van Gazelle, al zijn kleurgebruik en vormgeving bij deze fiets nog steeds veel ingetogener dan datgene wat bijvoorbeeld Batavus toen deed.

Het frame is korter gebouwd dan andere Gazelle sportmodellen (wielbasis 104,5 cm) en het balhoofd staat vrij stijl, wat het sportieve karakter onderstreept.

 

Gazelle " Sport E", 1959

De Sport E wijkt op meerdere punten van de andere sportmodellen van Gazelle af. Zo was deze fiets alleen met remkabels verkrijgbaar (voor trommel- of velgremmen; dus niet met remstangen of terugtraprem), werden speciale balhoofdlugs en sport-uitvaleinden gebruikt en werd de fiets zonder prijsverhoging met een wit balhoofd met daarvan aflopend witte punten geleverd. Dit laatste gold ook wel voor de "Sport Licht", toentertijd de duurste Gazelle-fiets.

Foto's rechts: schitterend lakwerk, met de witte punten met gouden omlijning die bij veel oude Gazelle-sportfietsen te zien zijn. Crèmekleurige spatborden, een (dure) Lucifer-dynamo en een speciale remkabelstop op het kroonstuk. De remkabel voor de achterrem gaat bij de trapas over in een remstang. Dit speciale remsysteem is bijna uitsluitend bij Gazelle te vinden.

 

Gazelle " Sport E", 1959

De voor Gazelle kenmerkende, opgebogen sport-uitvaleinden, de modelaanduiding op de zadelbuis (hier al in de vernieuwde jaren-zestig-vormgeving) en een bovenaanzicht van de fraai opengewerkte balhoofdlugs.

 

Gazelle " Sport E", 1959

De Gazelle "Sport E" uit de folder van 1959. Hier de uitvoering met velgremmen en aluminium velgen.
Het model Sport E werd 1957 of 1958 geïntroduceerd en verdween begin jaren zestig alweer uit het programma. In 1966 keerde het terug als "geheel nieuw" model, nu als derailleurfiets met veel aluminium onderdelen.

 

Gazelle " Sport E", 1959

Foto's: Vincent van Eerd

 

Copyright by Herbert Kuner, © 2003 ...
All rights reserved.

terug

Last update: 08-02-2004