home

Navigatie

 

Gazelle "Sport"
bouwjaar
wielmaat
framehoogte
wielbasis
bovenbuis (h-o-h)
balhoofdhoek
1940
28"
63,5 cm
113,5 cm
61,0 cm
65

Gazelle "Sport" uit 1940 met 28" wielen. Een zeldzame, vroege Nederlandse sportfiets in opvallend originele staat. Sportfietsen uit die tijd zijn met name interessant omdat de fabrikanten nog niet precies wisten, hoe ze aan de vraag naar sportfietsen invulling moesten geven. Dat is bij deze fietsen aan details terug te zien - zoals hier bijvoorbeeld aan het stuur, dat een traditionele Engelse toerfiets-bocht combineert met een sportieve voorbouw. Opvallend is ook de framehoogte van 25 inch (63,5 cm).

 

Gazelle "Sport", 1940

Aan het spatbord bevestigde bagagedrager naar Frans voorbeeld - een kwetsbare constructie. Vreemd is ook de combinatie van een Gazelle-trommelrem in het voorwiel en een Perry-terugtraprem. De voorrem is niet aangesloten. Een van beide naven zal niet origineel zijn, hoewel de twee verchroomde velgen met Endrick-profiel wel identiek zijn.

 

Gazelle "Sport", 1940

Fraai voorspatbord (dit model komt ook op naoorlogse fietsen van verschillende merken voor), Elga-dynamo van Duitse makelij, en rechts het eerder genoemde stuur met voorbouw.

 

Gazelle "Sport", 1940

Gazelle "Sport" bij de introductie in 1936. In de eerste vier jaar heeft dit model al een aantal wijzigingen ondergaan (ondermeer stuur, bagagedrager, gekleurd balhoofd, voorspatbord).

 

Gazelle "Sport", 1936

Foto's: Vincent van Eerd

 

Copyright by Herbert Kuner, 2004 ...
All rights reserved.

terug

Last update: 22-05-2004