home

Navigatie

 

Gazelle "Sport"
bouwjaar
wielmaat
framehoogte
wielbasis
bovenbuis (h-o-h)
balhoofdhoek
1950
28"
58,5 cm
117,5 cm
61,0 cm
66°

Gazelle "Sport" uit 1950 met 28" wielen. Geen gave fiets, maar een vroege Nederlandse sportfiets en daardoor toch bijzonder. Sportfietsen uit die tijd zijn met name interessant omdat de fabrikanten nog niet precies wisten, hoe ze aan de vraag naar sportfietsen invulling moesten geven. Dat is bij deze fietsen aan details terug te zien - zoals hier bijvoorbeeld aan het stuur, dat een traditionele Engelse toerfiets-bocht combineert met een sportieve voorbouw.

 

Gazelle "Sport", 1950

Ook de framegeometrie is ontleend aan de toerfiets. Opvallend is daarbij de sterk "scheppende" voorvork met een sprong van 10 cm. Verdere overeenkomsten met een toerfiets: gewoon zwart gelakt en afgemonteerd met een terugtrapremnaaf, in dit geval een Oostenrijkse Styria-naaf van 1949. Voorwiel, achterspatbord en diverse kleinere onderdelen zijn niet origineel.

De staande achtervork is weinig elegant aan de zadellug vastgesoldeerd, en kennelijk was Gazelle hiermee nog aan het oefenen: het materiaal is na 50 jaar gescheurd (zie pijl).

 

Gazelle "Sport", 1950

Voor de Gazelle-kenners: een aantal kenmerken van deze fiets zijn nét iets anders dan bij de latere jaren vijftig Gazelle-sportfietsen. Bijvoorbeeld de punt van het voorspatbord en de vorm van het kroonstuk van de voorvork. Maar ook de vorm van de balhoofdlugs, die iets korter uitgevoerd zijn dan de bekende lugs van latere jaren. De Lucifer-dynamo is overigens niet origineel.

 

Gazelle "Sport", 1950

Gazelle "Sport" uit de catalogus van 1951. Zoals bij veel fabrikanten was er voor de koper nog vrijwel geen keuze bij de sportmodellen. Foldertekst:

Buitengewoon sierlijk en licht gebouwde rijwielen, uit prima materiaal geconstrueerd en uiterst lichtlopend. De vraag naar deze rijwielen is zeer groot..

 

Gazelle "Sport", folder 1951

 

Copyright by Herbert Kuner, © 2004 ...
All rights reserved.

terug

Last update: 28-03-2004