home

Navigatie

 

Juncker "Sport, model 6"
bouwjaar
wielmaat
framehoogte
wielbasis
bovenbuis
balhoofdhoek
1956
26"
58,5 cm
105,0 cm
55,5
71,5°

Juncker "Sport model 6" van 1956 in ingetogen zwart met enkele speelse accenten. De fiets heeft de gebruikelijke 26"-wielen, Lepper aluminiumvelgen, Sturmey-Archer versnellingsnaaf met trommelrem en een Duitse Union-trommelrem in het voorwiel. Juncker was de enige Nederlandse fabrikant die deze naaf toen monteerde.

 

Juncker "Sport model 6", 1956

Qua geometrie is deze fiets stijl en extreem kort gebouwd, zoals dat bij Locomotief rond 1950 voorkwam en veel andere Nederlandse merken het nooit deden. Een teken dat Juncker op het gebied van sportfietsen de Engelse voorbeelden serieus nam. 

De Juncker-koplamp met extra chroomkapje is door TMI uit Tegelen gemaakt, waarvan Juncker met name tussen 1955 en 1965 een trouwe klant was. Let ook op de geleiding van de verlichtingskabel binnendoor de stuurpen naar de koplamp, met rubberen dop om het gat af te sluiten - een idee dat later door andere fabrikanten werd overgenomen.

 

Juncker "Sport model 6", 1956

De fiets is technisch zeer verzorgd, met veel details waaruit blijkt dat men bij Juncker werkelijk aandacht besteedde aan de kleine dingen, zoals:
- Het remstangensysteem is zo geconstrueerd dat slijtage door wrikken verminderd wordt (afgekeken bij Raleigh, met kleine verbeteringen).
- Ventielrubbers gaan het indringen van water in de velg tegen.
- Door de spieloze, Italiaanse Gnutti-trapas wordt een beschadiging van de broekspijpen vermeden. Ook is de trapas als busbracket uitgevoerd om vuil van binnenuit tegen te gaan. En aan de onderkant zit een "bult" waardoor de interne verlichtingsdraad naar achteren geleid kan worden.
- Het achterspatbord is achter de trapas met een vertikaal boutje door het mannetje vastgezet en niet zoals gebruikelijk met een horizontaal boutje, waardoor het indringen van water en doorroesten van het mannetje vermeden wordt.

En ook met de gebruikelijke extra afwerkingsdetails van sportfietsen was men in Apeldoorn niet zuinig, zoals uitvaleinden van plaatstaal voor beide wielen en de diverse aangesoldeerde nokken. Al met al een dure fiets om te fabriceren.

 

Juncker "Sport model 6", 1956

 

 

 

 

De Juncker-kettingkast met siervenster, gemaakt door Enitor in Buitenpost, is nog bijna ongedeerd - een zeldzaamheid.

 

Juncker "Sport model 6", 1956

De Juncker "Sport" in de afwerking nr. 9 uit de folder van 1957. De sportfietsenlijn wordt in deze folder als volgt aangeprezen:

Gebouwd volgens het principe van het moderne, korte model. De nauwkeurig berekende verhoudingen, waardoor de berijder zich één voelt met zijn fiets, de snelle wendbaarheid, het fraaie, pittige uiterlijk, de met zorg afgewerkte details, de nieuwste verfijningen op tal van punten ... ze lonen stuk voor stuk de moeite van een nadere kennismaking.

 

Juncker "Sport model 9", catalogus 1957

 

Copyright by Herbert Kuner, © 2006 ...
All rights reserved.

terug

Last update: 26-04-2006