home

Navigatie

 

Kaptein "Sport de luxe"
bouwjaar
wielmaat
framehoogte
wielbasis
"bovenbuis"
balhoofdhoek
1957
26"
56,0 cm
110,5 cm
59,7 cm
67°

Kaptein "Sport de luxe" uit 1957 met berceau-frame (wiegframe). Kaptein had nooit een grote naam als fabrikant van fietsen. In de in 1949 geopende Kaptein-fabriek in Arnhem -die voor de helft in Franse handen was- werden de bekende Mobylette-bromfietsen van Motobécane in grote aantallen voor de Nederlandse markt geproduceerd. Een paar jaar later nam Kaptein ook de fietsproductie ter hand.

De dames-sportfiets had in wezen hetzelfde berceau-frame als de Mobylette en was vanaf oktober 1954 leverbaar, in het begin zelfs met Reynolds 531-buizen. Het model verkocht vermoedelijk niet erg goed en werd ook maar enkele jaren lang geproduceerd. Daardoor is het tegenwoordig relatief zeldzaam.

 

Kaptein "Sport de luxe", 1957

Het voorbeeld: de Kaptein Mobylette bromfiets (1955).

 

Kaptein "Mobylette", 1955
scan: Frans Zack

 

De Kaptein sport de luxe uit de folder van 1957 (hier met remstangen). Kaptein maakte toen maar een beperkt assortiment sportrijwielen en helemaal geen toerrijwielen.

 

Kaptein "Sport de luxe", 1957

Qua framegeometrie valt het korte achterframe in combinatie met een zeer lang voorframe op.

De fiets is afgemonteerd met een Oostenrijkse Styria-terugtrapremnaaf, oliebad-kettingkast, verchroomde velgen en een ongebruikelijke (Franse?) verchroomde bagagedrager. Op het frame zitten aangelaste nokken voor de optioneel  leverbare uitvoering met remstangen (zie rechts, onderste pijl). Ook verder is het frame zeer keurig afgewerkt, met ondermeer een plaatstalen pomphouder en een fraaie aansluiting tussen de zadelbuis en de dubbele wiegframe-buizen.

 

Kaptein "Sport de luxe", 1957

Opvallende balhoofd- en zadelpenlugs met opengewerkte "K"-vorm, Kaptein-balhoofdplaatje en Kaptein-transfers.

Kaptein 1957

 

Kaptein "Sport de luxe", 1957

 

Met dank aan Frans Zack.

 

Copyright by Herbert Kuner, © 2003 ...
All rights reserved.

terug

Last update: 26-07-2003