home

Navigatie

 

Magneet "Pacer"
bouwjaar
wielmaat
framehoogte
wielbasis
bovenbuis (h-o-h)
balhoofdhoek
1958
26"
58,0 cm
106,5 cm
55,5 cm
69

Magneet, model "Pacer" uit 1958. 26" wielen, Sturmey-Archer SW-drieversnellingsnaaf, aluminium velgen. De oliebad-kettingkast die vaak bij Magneet-sportfietsen te zien is, doet Engels aan, net zoals de toen door Magneet gehanteerde modelnamen en de "Dirtmaster"-spatborden.
Magneet was in Nederland in de jaren dertig de belangrijkste pionier op het gebied van sportfietsen. Na de oorlog kwam het bedrijf door omstandigheden laat uit de startblokken. Toen de sportfietsenmode begin jaren vijftig echt op gang kwam, miste men daardoor de aansluiting wat het verkoopcijfers betreft.

 

Magneet "Pacer", 1958

Magneet-dynamo (van Lucia), Magneet-achterlicht (van Spanninga), Weinmann 810 knijpremmen en mooie Engelse Williams-cranks.

 

Magneet "Pacer", 1958

De achtergrond van de olympische ringen op de zadelbuis zijn de successen die wielrenner Arie van Vliet tijdens de Olympische Spelen van Berlijn in 1936 op Magneet behaalde. Hij won goud in de kilometer tijdrit en zilver in de sprint.

 

Magneet "Pacer", 1958

Magneet "Pacer" uit de catalogus van 1959. Foldertekst:

Een speciale, super-klasse sportfiets, sierlijk, stevig en uiterst lichtlopend, voorzien van aantrekkelijke pijlornamenten, wit balhoofd en witte manchetten, naar keuze met zwarte, witte of blauwe spatborden.
Leverbaar in zwart of royal-blauw.
Dubbel verstelbaar stuur met voorbouw / tweetint zadel / diepe Dirtmaster spatborden / oliebad kettingkast met chroom deksel / gestroomlijnd speciaal ontworpen achterlicht, beschermd door bumperstang / reflector pedalen / onwrikbaar bevestigde jiffystand / Vredestein twee-tint buitenbanden en "Potdicht" binnenbanden / licht metalen velgen.
Prijs zwart gelakt, compleet met kabel-knijpremmen en S.A. 3-versnellingsnaaf
zonder accessoires: f 225,-
compleet met lamp, slot, jasbeschermer en jiffystand:  f 253,-

 

Magneet "Pacer", 1958

 

Copyright by Herbert Kuner, 2003 ...
All rights reserved.

terug

Last update: 04-05-2003