home

Navigatie

 

Magneet "M.L."
bouwjaar
wielmaat
framehoogte
wielbasis
bovenbuis (h-o-h)
balhoofdhoek
1950
28"
61,0 cm
108,5 cm
58,5 cm
70,0°

Op het eerste gezicht een doodgewone jaren '70 fiets, met remkabels, trommelremmen en een Sturmey-Archer 3-versnellingsnaaf - de beroemde TK3-uitvoering waarvan er in de jaren '70 en '80 talloze fietsen zijn gemaakt. Wie beter kijkt ontdekt daarin een Magneet "M.L." (M.L. staat voor moderne lichte fiets) uit 1950.

 

Magneet "M.L.", 1950

De fiets is voor Nederlandse begrippen vrij sportief gebouwd: met een stijle framegeometrie van 70 graden en een korte bouw (wielbasis 108,5 cm) bij 28" grote wielen. Magneet orienteerde zich hiermee en met de afmontage (remkabels) aan buitenlandse voorbeelden, maar was voor de Nederlandse markt zijn tijd te ver vooruit.

De fiets is fraai en sierlijk afgewerkt, van de mooi uitgesneden lugs via het lichte kettingscherm van gelakt aluminium tot aan ...

 

Magneet "M.L.", 1950

... de slanke bagagedrager die één geheel vormt met het frame en ook de dunne, massieve spatbordstangen. De velgen zijn Rigida-chroomvelgen.

Eind 1950 stond de Magneet M.L. in deze afmontage voor f 225,- in de prijslijst, een fors bedrag. Echt licht was de fiets natuurlijk niet, alleen al vanwege de trommelremnaven. Een afmontage met knijpremmen en eventueel derailleurversnellingen was ook verkrijgbaar en zou bij dit model logischer zijn geweest.

 

Magneet "M.L.", 1950

Een kenmerk van de al eind jaren dertig geïntroduceerde Magneet M.L.-modellen waren de vertikaal staande achterpatten met automatische kettingspanner. Het achterwiel is op deze wijze in een mum van tijd voor reparatie gedemonteerd en weer gemonteerd - een handige voorziening en een afgeleide van de reputatie van Magneet als - in de jaren voor de oorlog - vooraanstaande Nederlandse racefietsbouwer.

Foto rechts: zadelbuistransfer met de wielersuccessen behaald op Magneet in de jaren '30.

 

Magneet "M.L.", 1950

 

Copyright by Herbert Kuner, © 2008 ...
All rights reserved.

terug

Last update: 03-04-2009