home

Navigatie

 

De Mol "Race-toer"
bouwjaar
wielmaat
framehoogte
wielbasis
bovenbuis
balhoofdhoek
ca. 1940
28"
58,5 cm
114,5 cm
60,0 cm
70,0°

Sportfiets van rijwielfabriek De Mol uit Ossendrecht, naar schatting van omstreeks 1940. De Mol was in de jaren '30 vooral bekend als fabrikant van racefietsen. Een flink aantal Nederlandse wielrenners reed op De Mol-fietsen.

De hier afgebeelde fiets was vroeger de alledaagse fiets van wielrenner Toon van den Bogaerd (1891-1966), in de jaren '10 en '20 een bekende verschijning bij races in Nederland en Duitsland. Later werkte hij ondermeer als vertegenwoordiger voor De Mol.

 

De Mol "Race-toer", ca. 1940

De fiets is zilver gebiesd, en ook de lugs zijn fraai afgezet met zilververf. Niet origineel (maar nog door Van den Bogaerd gemonteerd) zijn zadel, zadelpen, bagagedrager en de Acemcy-verlichting. In 1958 werd in het achterwiel een Sturmey-Archer TCW versnellingsnaaf met terugtraprem ingespaakt, vermoedelijk in verband met de gevorderde leeftijd van Van den Bogaerd. De originele naaf was een gewone terugtrapremnaaf.

De fiets is voor een sportfiets relatief lang maar heeft wel een stijl balhoofd. Het geheel doet enigszins Belgisch aan, wat voor een fiets uit Ossendrecht niet vreemd is, ook omdat de Belgen op het gebied van race- en sportfietsen veel verder waren dan Nederland.

 

De Mol "Race-toer", ca. 1940

Duidelijke kenmerken van het vooroorlogse karakter van deze fiets zijn de rechte, gedeeltelijk met celluloïd overtrokken stuurbocht en de balhoofdborgstrop met klembout. Daarentegen zijn de merkloze aluminiumvelgen op deze fiets vrij modern.

 

De Mol "Race-toer", ca. 1940

Ook de bracket van het frame is mooi afgewerkt. Het crankstel is van Magistroni, een Italiaanse fabrikant van raceonderdelen van de jaren '30 tot in de jaren '60. Nederlands zijn daarentegen het Fako-achterlicht en het  Vasad-kettingscherm. Onopvallend detail: de crankspies zijn verkeerd om gemonteerd.

De fiets is overigens technisch in zeer goede staat, wat ongetwijfeld aan het goede onderhoud door Van den Bogaerd te danken is (na diens overlijden werd de fiets nauwelijks meer gebruikt), en hij rijdt dan ook zeer licht en prettig.

 

De Mol "Race-toer", ca. 1940

 

 

Copyright by Herbert Kuner, © 2005 ...
All rights reserved.

terug

Last update: 25-05-2005