home

Navigatie

 

Stokvis / Gruno "Rugby Sport"
bouwjaar
wielmaat
framehoogte
wielbasis
bovenbuis
balhoofdhoek
1957
26"
58,0 cm
109,0 cm
58,5 cm
?

Gruno "Rugby Sport" van 1957, gebouwd in de Nederlandse Kroon rijwielfabriek van Stokvis in Uden. Een luxe model van degelijke kwaliteit, hoewel hij niet het niveau van de topmodellen van b.v. Locomotief haalt. Een minpunt is bijvoorbeeld de goedkoop uitgevoerde staande achtervork.

 

Stokvis / Gruno "Rugby Sport", 1957

Maar deze Gruno is wel een nog puntgave fiets in grotendeels originele staat. Fraaie sierkap op het spatbord, Solar-kwaliteitsdynamo (fabrikant: TMI), Solar-achterlicht, Miller-koplamp (waarschijnlijk niet origineel), alu-knijpremmen en alu-velgen van de Duitse fabrikant Altenburger.

De geometrie is vrij gemiddeld voor een 26"-sportfiets. Sportieve details zijn de voorbouw (iets langer dan bij veel andere merken) en de vleugelmoeren op de overigens goedkope Duitse Union-voornaaf.

 

Stokvis / Gruno "Rugby Sport", 1957

Een interessant detail is de gereedschapskoker die via een metalen strip onder de bagagedrager is vastgesoldeerd. Het is de voorloper van een gereedschapskoker die in de bagagedrager geïntegreerd werd doordat de buizen om de koker heen liepen, zie de folderafbeelding onderaan op deze pagina. Voor deze vinding vroeg Stokvis in september 1957 octrooi aan, het hier getoonde model moet dus net iets ouder zijn.

 

Stokvis / Gruno "Rugby Sport", 1957

Het Gruno-balhoofdplaatje staat erg mooi bij de blauwe kleur van deze fiets. De versnellingsnaaf is een Oostenrijkse Styria-naaf uit 1956, een kloon van de bekende Engelse Sturmey-Archer AW-versnellingsnaaf. De Styria-naaf komt in Nederland erg weinig voor.

 

Stokvis / Gruno "Rugby Sport", 1957

Hiernaast een afbeelding uit de Gruno-folder van 1961. De "Rugby" was toen het duurste van drie sportfietsmodellen. In 1961 had de fiets al de tweetint-afwerking (blauw/crème) die zo typerend is voor de wat duurdere Nederlandse sportfietsen van rond 1960: tweetint-zadel, crèmekleurige spatborden en witte pijlen op de parallele framebuizen. De "Rugby" uit 1957 was op het zadel na nog gewoon effen gelakt.

 

Stokvis / Gruno "Rugby Sport", folder 1961

 

Copyright by Herbert Kuner, © 2006 ...
All rights reserved.

terug

Last update: 25-03-2006