home

Navigatie

 

Het heeft moeite gekost om ook eens een Union sportfiets uit de jaren 50 of '60 in gave staat te vinden. En dat terwijl Union in die tijd een van de grootste Nederlandse rijwielfabrieken was. Hier is hij dan: een Union "Oxford Moment" uit 1965 in kobaltblauw met parelgrijze spatborden, 26" wielen en knijpremmen.

Het lijntjespatroon op de kettingkast is typisch voor de 2e helft van de jaren 60.

 

Union "Oxford Moment", 1965

Het is qua kleurstelling geen frivole fiets - daar was het in 1965 niet meer de tijd voor en Union stond er ook niet echt bekend om. "Modern en beschaafd" omschrijft het karakter beter. De afmontage met alleen een vrijloopnaaf achter is zuinig. De "Oxford Moment" was dan ook het goedkoopste sportmodel van Union, alleen in het zwart en met terugtrapremnaaf zou deze fiets nog goedkoper geweest zijn.

 

Union "Oxford Moment", 1965

De koplamp is gemaakt door Lucia dat veel aan Union leverde. Op het achterlicht staat "Union B" maar de maker is achterlichtenfabrikant Spanninga uit Joure die verschillende variaties van dit achterlicht voor verschillende Nederlandse fietsfabrikanten leverde.

 

Union "Oxford Moment", 1965

Folderafbeelding van de Union "Oxford Moment" uit 1965, toen in kleur voor de prijs van f 213,- verkrijgbaar. Naast deze eenvoudige versie was er ook nog de "Oxford de luxe" met sierkettingkast en andere duurdere details voor f 25,- extra.

 

Union "Oxford Moment", 1965

 

Copyright by Herbert Kuner, © 2008 ...
All rights reserved.

terug

Last update: 09-12-2016