Een nieuwe fiets als cadeau

 

Gerard Vriens met zijn nieuwe fiets
(foto: verzameling B. Vriens)

 

Het is 1949. Mijn vader, Gerard Vriens, heeft deelgenomen aan de politionele acties in Indonesië en is weer terug in Nederland. Hij wordt als een held onthaald door familie en buren en krijgt een voor die tijd enorm groot cadeau: een nieuwe fiets, en wel een Magneet, model BT. Het is een gewone terugtrapper met zwarte velgen, zwart stuur en zonder verlichting. Het moest een degelijke merkfiets zijn - de familie en ook de buren waren toen trots op mijn vader.

     De foto is genomen voor het ouderlijk huis van Gerard aan de Hugo de Grootstraat 3 in Utrecht. De op de foto zichtbare familieleden van links naar rechts: mijn vader's moeder, zittend op de stoel, daarnaast en daarachter de oudste zus van mijn vader met haar echtgenoot, de echtgenote van Gerard's oudste broer, en de jongere zus van mijn vader (met haar arm omhoog). Alle overige mensen op de foto zijn buren en kinderen van buren die die avond waren uitgelopen. Het was een hele gebeurtenis en iedereen leefde mee en was blij. De ingang werd versierd met dennegroen - zo te zien was het tegen het einde van het jaar - en er werd iemand geregeld die dit moment op de gevoelige plaat kon vastleggen. Gerard lijkt door al deze aandacht een beetje verlegen. In zijn linkerhand houdt hij een kaart of envelop vast, misschien de felicitaties voor zijn thuiskomst.

     Mijn vader is in 2010 op 87-jarige leeftijd overleden. Tot een week voor zijn overlijden heeft hij nog op de Magneet gefietst. De Magneet staat inmiddels bij mij in de schuur. In de loop der jaren zijn veel onderdelen vervangen: de spatborden (oorspronkelijk met een profiel dat vergelijkbaar is met de typische Simplex-spatborden), het achterwiel, het zadel, de veterkettingkast, de linker crank, en ook de nu gemonteerde verlichting is te nieuw.

     Ik wil proberen de fiets weer in zo goed als oorspronkelijke en technisch goede staat terug te brengen. Wat is er immers leuker dan te fietsen op een fiets met een rijke (familie)historie die van je vader of zelfs je opa was. Want net zoals ik de Magneet van mijn vader heb overgenomen, zo zal ik hem te zijner tijd weer doorgeven aan mijn eigen zoon.

Bert Vriens, Delft

 

 

index fotopagina's