Rijwielhandel W. de Groot, Utrecht

 

Leidseplein Amsterdam
(foto: verzameling fam. De Groot, Utrecht)

 

Deze etalagefoto van de voormalige fietsenmakerij Wim de Groot uit de Kanaalstraat in Utrecht dateert van 1957 en werd genomen tijdens de 25e winkelweek van de winkeliersvereniging Lombok, die in dat jaar van 3 tot 13 september werd gehouden. De Lombokse winkelweek vond traditioneel plaats tijdens de najaarsbeurs van de Utrechtse Jaarbeurs. Tijdens de jaarlijkse winkelweek presenteerde zich de middenstand in de wijk van zijn beste kant - de winkels waren 's avonds langer geopend, er waren optochten met muziekverenigingen, filmvoorstellingen, een loterij, in diverse straten waren kermisattracties opgebouwd en er werd een etalagewedstrijd onder de deelnemende winkeliers uitgeschreven. De opbrengst van de activiteiten bedroeg in 1957 8.000 gulden en kwam ten goede aan het jeugdwerk in Utrecht-west.

     Na de officiële opening van de winkelweek ging de wedstrijdjury meteen op de eerste avond op pad om de vele etalages te bekijken en er punten voor te geven. De winnaars konden de volgende dag al hun prijzen in de etalage plaatsen zodat het publiek deze kon zien.

     Rijwielhandel W. de Groot & Zn. deed regelmatig bij de etalagewedstrijd mee en won vaak prijzen. In 1957 werden drie wisselbekers toegekend aan winkels die 78, 77 en 76 punten kregen. Daarna volgden tien winkels die allemaal een eerste prijs kregen, waaronder De Groot met 73 punten.

     Op de foto zien we links vooraan de beker en de oorkonde die De Groot voor zijn etalage kreeg. Als hoofdthema is bij deze etalage gekozen voor Gazelle-fietsen. We zien een Gazelle-reclamedisplay voor sportrijwielen staan en een stel Gazelle sportfietsen in luxe afmontage (Sturmey-Archer versnellingsnaaf, Lucifer-verlichting). Naast Gazelle-dealer was De Groot ook dealer van Locomotief - rechts zien we een Locomotief sierkettingkast hangen.

     Zoals de meeste fietsenmakers verkocht De Groot toen behalve fietsen ook elektroartikelen. Vooraan liggen twee Ruton-stofzuigers, in het glazen rek staan ondermeer zaklantaarns en strijkijzers, en achterin zien we een Miele 65 langzaamwasser.

     Al met al heeft de etalage iets sobers. De lichte, strakke wanden zijn bijna kaal. Er zijn weinig artikelen geplaatst, zeker voor die tijd, maar wat er wel is is met de grootste zorg neergezet. Het geheel is een bijzonder fraaie compositie die met relatief beperkte middelen in een oogopslag laat zien wat je in deze winkel kunt verwachten. Hier is een vakman aan het werk geweest. En hoewel Wim de Groot Sr. jaarlijks het bewijs leverde dat hij goed kon etaleren is de etalage uit 1957 niet door hemzelf gemaakt, omdat hij toen ernstig ziek was. Een neef sprong voor hem in de bres, iemand die niet in de rijwielhandel werkte. Waar hij wél werkte, daarvoor geeft de etalage een hint. Want een glazen rek zien we anders niet gauw in een fietsenzaak, dat hoort eerder in warenhuizen thuis. De neef was chefetaleur bij V&D.

Bronnen: Utrechts Nieuwsblad 4-9-1957, persoonlijke mededelingen W. de Groot (Jr.)
Met dank aan familie De Groot, Utrecht.

 

 

index fotopagina's