Rijwielhandel J. Dodemont, Den Bosch

 

rijwielhandel Dodemont
(scan: Ger Viguurs)

 

Oude etalagefoto's van fietsenmakerijen hebben voor de liefhebber van klassieke fietsen en de rijwielhandel van weleer een magische aantrekkingskracht. Ze wekken, net zo sterk als in hun tijd of misschien nog sterker, gevoelens van verlangen. Zeker als de fietsen op zo voortreffelijke wijze gepresenteerd worden als op deze etalagefoto.

Willem II verzameling Jos v.d. Horst

     Op de foto hierboven zien we de etalage van de voormalige rijwielhandel J. Dodemont uit Den Bosch. De zaak was gevestigd aan de Vughterstraat 81 en werd sinds ca. 1920 geleid door J.B.P. Dodemont die daarmee de nog oudere fietsenmakerij van ene H. van Duijnen voortzette. In 1923 deponeerde Dodemont het eigen merk Willem II. Al met al stonden er drie generaties Dodemont aan het roer voordat de winkel opgeheven werd.

     De etalagefoto werd gemaakt in 1949. We zien hierop niet de eigenlijke winkel op nr. 81 maar een etalage aan de overkant die tijdelijk werd gebruikt, waarschijnlijk Vughterstraat nr. 92. Aan de muren rechts en links zien we papieren bloemen ter decoratie en rechts een paashaas die uit een ei komt. Daarmee is de foto nog exacter te dateren op rond maart/april 1949. Normaal gesproken was er wel een bijzondere aanleiding als zo'n professionele foto gemaakt werd, bijvoorbeeld een opening, een verbouwing, een jubileum of een etalagewedstrijd onder de winkeliers. In dit geval werd waarschijnlijk gewoon de extra etalage net in gebruik genomen. De indeling van de etalage in meerdere "vitrines" waar het winkelend publiek bijna omheen kan lopen en als het ware richting de centrale ingang gezogen wordt, is voor die tijd zeer modern.

     Rechts en links wordt de etalage geflankeerd door twee lijsten met een greep uit de merken, modellen en bijbehorende prijzen die Dodemont te bieden had. Hij voerde de merken Magneet, Simplex, Joco, Juncker, BSA en zijn eigen Willem II-fietsen. Een lijst die onderstreept dat rijwielhandel Dodemont een kwaliteitszaak was. Achter in het midden staan Juncker-fietsen waaronder de Juncker sport met mixte-frame die maar korte tijd gemaakt is. Maar de meeste aandacht wordt door de tekstbanieren gevestigd op de Joco race- en sportfietsen. Ook is de hele rechterhelft van de etalage gereserveerd voor een schitterende Joco damessportfiets. Al met al een presentatie om van te watertanden.

 

rijwielhandel Dodemont
Detail uit de foto hierboven (scan: Ger Viguurs)

 

 

index fotopagina's