Kampeerders op bezoek

 

kampeerders op bezoek
(fotoreproductie: verzameling H. Kuner)

 

De foto hierboven is afkomstig uit een oud familiealbum. Ik kreeg hem als reproductie en het is een van mijn favoriete fietsfoto's. Helaas zijn de locatie en de namen van de personen onbekend.

     Het is een mooi voorbeeld van het fietstoerisme in de jaren 30. We zien op deze foto een stel dat met de fietsen op kampeervakantie is. Het lijkt erop dat ze van plaats naar plaats trekken en hier een bekende bezoeken, een man in goede doen die in zijn nette kleren een stukje met hen samen fietst. Er moet nog een vierde persoon betrokken zijn die de foto neemt. Het is een momentopname in een situatie die onduidelijk zal blijven maar die de fantasie prikkelt. Dat maakt de foto in mijn ogen fascinerend.

     Aan de fietsen zijn niet veel bijzondere details te zien. De merken zijn niet te herkennen, wel de verlichtingsmerken: v.l.n.r. Bosch, Melas en Berko. De (kinderloze?) twee kampeerders hebben een belastingplaatje aan het stuur, de man van het stel heeft bij het voorwiel nog een kilometerteller ("tikkertje") om de reisafstand bij te houden. Zijn fiets is flink bepakt: dubbele fietstassen en de tent achter, een gereedschapstasje aan het stuur, de tentstokken onder de bovenbuis met klemmen aan balhoofd en zadelbuis vastgemaakt en aan de voorste klemmen verbonden nog een stel kleine fietstassen. Zijn vrouw heeft achter twee grote fietstassen met een koffer bovenop en voorop een stuurtas.

     Sinds halverwege de jaren 20 de eerste kampeerterreinen in Nederland verschenen nam het aantal kampeerders langzaam maar gestaag toe. Het bijbehorende vervoermiddel was voor de oorlog de fiets. Aanvankelijk was kamperen alleen iets voor de welgestelden die het zich konden veroorloven om op vakantie te gaan, maar in de loop van de jaren 30 werden kampeertochten ook bij de middenklasse populairder. Hoe dat toen ging wordt door deze foto mooi gedocumenteerd.

 

 

index fotopagina's