Tandemverhuur

 

tandemverhuur Ligtvoet-Philippe
(Panorama, 22 oktober 1936)

 

Een triplet op een zonnige septemberdag aan de Aalsterweg 63 in Eindhoven. Een meneer zit comfortabel tussen twee dames in, het drietal is klaar voor vertrek. Rechts de vriendelijke fietsenmaker die deze driepersoonstandem voor een middag verhuurt. Achter hem leunt nog een tandem tegen de muur. Dat is althans waarop het allemaal moet lijken. In werkelijkheid zit het ietsje anders.

     De drie fietsers zitten maar even voor de foto op het zware gevaarte, ze rijden nergens heen maar gaan daarna voor nog meer foto's op andere tandems zitten en stukjes rijden. De fietsenmaker verhuurt wel degelijk tandems. Het is het jaar 1936 en tandems zijn op dat moment groot in de mode. Om daarvan zoveel mogelijk te profiteren heeft de fietsenmaker een kleine tien tandems op deze mooie dag op zijn stoep uitgestald, een spandoek aan de gevel van zijn winkel opgehangen en laat hij een serie promotiefoto's met fietsers van jong tot oud op tandems maken.

     Een fietstocht op deze triplet lijkt ietwat riskant. Zo te zien zit er alleen maar een terugtraprem op om het gevaarte tot stilstand te brengen. Dat is op een tandem geen goed idee, en al helemaal niet op een triplet. Te weinig voor een voertuig van dit gewicht, en als een noodstop gemaakt moet worden zal de een misschien nog nietsvermoedend vooruit trappen terwijl de ander probeert te remmen. In folders van voor de oorlog werden tandems wel als optie met terugtraprem aangeboden maar het was toen al omstreden.

     De fietsenmaker in nette werkjas is de Gazelle-dealer Jacobus Ligtvoet en de dame achterop de triplet is zijn vrouw, Maria ("Mien") Ligtvoet-Philippe. De triplet is overigens geen Gazelle. Rijwielhandel Jac. Ligtvoet-Philippe was decennialang een begrip in Eindhoven. En dat ze met tandems begaan waren blijkt niet alleen uit de promotiedag waarop de hier weergegeven foto genomen is, maar ook uit de speciale vermelding van tandems op hun dealerplaatje.

     De vierde zoon van Jacobus en Mien, Pacificus ("Pax"), nam de zaak later over. Hij is binnen de tweewielerbranche vooral bekend omdat hij aan de wieg stond (en 12 1/2 jaar directeur was) van Altra, dat in 1979 is begonnen als een samenwerkingsverband van een klein aantal geselecteerde fietshandelaren, verspreid over het land.

 

achterspatbordplaatje Ligtvoet-Philippe, 1940

 

 

index fotopagina's