Zomer, zon, strand en fietsen

 

Op het moment dat deze regels worden geschreven komt de zomer er weer aan, en daarmee ook de tijd dat veel mensen naar het strand gaan. Dat is in principe van alle tijden, maar twee dingen zie je tegenwoordig aan het strand minder dan vroeger: kleding en fietsen.

     Van de fietsverhuurders op de Waddeneilanden is het zelfs verboden om de huurfiets mee het strand op te nemen, en dat is verstandig - kogellagers en kettingen houden niet van zand en wind. Vroeger waren mensen meestal zuiniger op hun fiets dan nu, maar op oude strandfoto's valt op dat mensen daar waar het niet al te druk was nog weleens met hun fiets op het strand wandelden. Daarvan hier een tweetal voorbeelden.

 

Scheveninger strand
foto 1: Scheveninger strand (verzameling familie Van Lieshout-Steur)

 

Op de eerste foto zien we een drietal jonge dames op het strand van Scheveningen. Ze kijken alle drie ontspannen naar een punt een paar meter links van de fotograaf. De linker dame met handtasje om het stuur is Anna Steur uit Den Haag, geboren in 1898, de andere twee zijn vriendinnen. De drie fietsen hebben allemaal een dubbel remstuur en velgremmen, het zijn dus niet de goedkoopste modellen. Passend bij de tijd - de foto moet van eind jaren 10 zijn - heeft geen van de drie verlichting op de fiets, en een bagagedrager ontbreekt in ieder geval bij de fiets rechts ook. Dat werd pas in de loop van de jaren 20 een standaard accessoire. De rechter fiets heeft als enige nog een kort voorspatbord tot aan het kroonstuk.

     Op de achtergrond is rechts een deel van het voormalige Palace Hotel te zien dat in 1904 gebouwd werd. Het stond links naast het Kurhaus vanuit het strand gezien. In 1979 moest het gebouw wijken voor de appartementencomplexen die nu nog steeds het beeld op dit stuk strand bepalen en met het Kurhaus contrasteren.

 

onbekende strandfoto
foto 2: strandfoto van onbekende afkomst (verzameling H. Kuner)

 

Van de tweede foto is helaas niets over de locatie of de vijf gefotografeerde personen bekend. Ook deze foto is, net als foto 1, in de zomer genomen. De fietsen zijn van vergelijkbare kwaliteit en afmontage. Aan de fietsen en de kleding te zien zal de foto van omstreeks 1920 dateren. Ik heb deze foto al vele jaren en blijf het intrigerend vinden om naar dit gezelschap te kijken, waar denkelijk ook een zesde persoon (de fotograaf) bij hoort.

 

kinderspeelplaats bij Scheveningen
foto 3: kinderspeelplaats bij Scheveningen (verzameling H. Kuner)

 

Ten slotte nog een ansichtkaart van Scheveningen, niet ver van de plek op foto 1, op een veel drukkere dag. Een fietsenstalling op het strand, daarachter een grote speelplaats, een strook met strandkorven dicht aan dicht en in de verte de oude pier die tijdens de oorlog in 1943 werd verwoest. Veel mensen bezitten al een eigen fiets zodat de foto misschien een jaar of tien jonger is dan de andere twee. En de stalling is op nog veel meer fietsen berekend. Niemand hoeft met zijn fiets het strand op. Vroeger niet, en nu ook niet.

Met dank aan Albert van Lieshout voor foto nr. 1.

 

 

index fotopagina's