Rijwielhandel Nieuwraven - Van Weelden

 

Rijwielhandel Nieuwraven - Van Weelden
(foto: verzameling Harrie Marinussen)

 

"Motor- en rijwielhandel Nieuwraven, G. van Weelden, bondsrijwielhersteller". Dat is wat het bord boven deze winkel vertelt. De opname dateert van omstreeks 1923. In de deuropening staat fietsenmaker Gerard van Weelden, links van hem zijn dochter Lijntje, de jongen rechts met pet op is een van zijn zonen en op de motor zit een knecht.

     Het gebouw dateert van 1920 en Van Weelden is ook rond dat jaar met zijn zaak begonnen, de eerste twee jaar echter nog op twee andere adressen. Het vakmanschap straalt van de foto af. Van Weelden had zijn technische kennis bij een smid opgedaan, en achterin zijn winkel zat ook nog een smidse. Het predicaat bondsrijwielhersteller van de ANWB en het lidmaatschapsbord van de fietsenmakersbond BRHN rechts boven de deur geven aan dat Van Weelden een van de betere fietsenmakers was. In de beginjaren was hij dealer van het Tielse fietsmerk Bato.

     In de etalage zien we dat Van Weelden behalve fietsen en motorfietsen ook kachels verkocht. De winkel zat aan de Jutfaseweg 127 in Utrecht, vlakbij de steenfabriek "Nieuwraven", wat ook de naam van deze rijwielzaak verklaart. Tegenwoordig luidt het adres Jutfaseweg 101, het pand staat er nog steeds maar is geen winkel meer. De hele Jutfaseweg, die langs een toen belangrijke vaarroute loopt, was in de vroege 20e eeuw een gebied met veel industrie. In de spiegeling van het linker raam is te zien dat ook aan de overkant van het water een fabriek stond. De woonbebouwing - en daarmee de potentiële klantenkring voor Van Weelden - nam vanaf de jaren 20 echter sterk toe.


spatbordplaatje D. van Weelden
spatbordplaatje Dirk van Weelden, jaren 30 (verzameling H. Kuner)

     Gerard van Weelden kreeg met zijn vrouw twaalf kinderen. Een aantal van zijn zoons werd ook fietsenmaker, te beginnen met de oudste zoon, Dirk van Weelden, die vanaf 1931 vlakbij aan de Rijnlaan 5 een filiaal opende, in 1935 verzelfstandigd en eind jaren 30 verplaatst naar Rijnlaan 28. Hier bleef Dirk van Weelden tot begin jaren 70 toen de winkel werd verkocht. Gerard's tweede zoon Wim begon midden jaren 30 een eigen rijwielzaak in de nieuwe, sjieke Utrechtse wijk Oog in Al aan de andere kant van de stad, maar aan het begin van de oorlog was deze alweer opgeheven. Voor korte tijd had hij ook nog een fietsenwinkel in de Bekkerstraat in Utrecht. 1946 overleed Gerard van Weelden op 65-jarige leeftijd en werd rijwielhandel "Nieuw Raven" door zijn zoon Jan tot in de jaren 60 op hetzelfde adres voortgezet.

     Cees van Weelden, het tiende van de twaalf kinderen, volgde aan het conservatorium een zangopleiding. Maar omdat daarmee te weinig te verdienen was ging ook hij het fietsenvak in en nam rond 1950 een fietsreparatiebedrijf in het centrum van Bilthoven over. Zijn zoon, Cees van van Weelden Jr., volgde hem op en is nu, anno 2016, de laatste vertegenwoordiger van dit fietsenmakersgeslacht.

Met dank aan Harrie Marinussen, Raymond Oostwegel en Cees van Weelden (Jr.).

 

 

index fotopagina's