Prins Bernhard op de fiets

 

Prins Bernhard en Aschwin
fotokaart met prins Bernhard en zijn broer Aschwin, 16 september 1937 (verzameling H. Kuner)

 

Bernhard van Lippe-Biesterfeld kwam in Nederland voor het eerst in de publiciteit toen de Telegraaf op 20 augustus 1936 melding maakte van het feit dat prinses Juliana en haar gevolg een bezoek hadden gebracht aan het Zwitserse Grindelwald. "In het gevolg van de prinses bevond zich ook de Duitsche prins von Schaumburg-Lippe." Het Koninklijk Huis kon de geruchtenmachine niet meer tegenhouden en moest op 8 september, vroeger dan oorspronkelijk de bedoeling was, de verloving van Juliana en Bernhard bekendmaken.

     De hier weergegeven foto van prins Bernhard en zijn drie jaar jongere broer Aschwin dateert van een week later. De locatie is door vergelijking met andere foto's niet moeilijk te bepalen: de heren staan naast de achteruitgang van het koninklijk paleis Noordeinde in Den Haag.

     Prins Bernhard zit op een Raleigh-fiets met hoog frame (66 cm), luxe afmontage (versnellingsnaaf, chroomvelgen, jasbeschermers) en fietstassen. De uitrusting met trommelremnaven duidt erop dat de fiets hooguit een paar jaar oud is. De achterste fiets daarentegen is een heel stuk ouder. Het is een Fongers met kort voorspatbord, dus van voor 1923, en eveneens een luxe model. Op de fietsen zit een identieke Bosch-verlichtingset van rond begin jaren 30.

     De twee broers lijken klaar voor vertrek om een tochtje te maken maar bij nader inzien is dat toch niet zo waarschijnlijk. Want hoewel ze de voeten van de grond hebben en dus zachtjes rijden voor de fotograaf, zal in ieder geval Aschwin op zijn Fongers niet ver komen: zijn voorband is maar half opgepompt en de achterband is vrijwel plat. Er bestaat nog een tweede foto van dezelfde dag waarop Bernhard en Aschwin op een grindweg in de tuin achter het paleis fietsen. Aschwin's banden zijn nog steeds zacht en het lijkt erop dat de fietsen alleen voor wat leuke foto's uit de berging in het paleis zijn gehaald en daar korte tijd later ook weer in zijn verdwenen.

Prins Bernhard in 1936 en 1967
Prins Bernhard in 1936 en 1967
(uitsnede uit twee foto's van spaarnestadphoto.nl)     Prins Bernhard moest na de bekendmaking van de verloving met spoed inburgeren, niet alleen op papier (dat gebeurde op 24 november 1936, zes weken voor de huwelijkssluiting) maar ook publicitair. Een fotokaart als die hierboven was daarvoor uitermate geschikt. Het valt op dat Bernhard er vrij nonchalant of misschien ook onwennig op zit. Hij houdt het stuur van zijn fiets niet bij de handvatten vast maar bij de kromming van de stuurbocht.

     Dat blijkt geen toeval. Op de meeste foto's van Bernhard op een fiets houdt hij het stuur op een onnatuurlijke wijze vast, ook in de jaren 60 nog zoals op het rechter voorbeeld hiernaast te zien is. Iemand die het fietsen gewend is pakt het stuur bij de handvatten. Bernhard is nooit helemaal Nederlander geworden.

 

 

index fotopagina's