Een waterlelie in de achtertuin

 

Gazelle Super Licht in waterlelie
Presentatie van een Gazelle Super Licht in een reusachtige waterlelie (foto: verzameling H. Kuner)

 

De foto hierboven laat een raadselachtig tafereel zien. In een achtertuin op een verder onbekende locatie is een reusachtige, witte waterlelie geïnstalleerd. De bladeren zijn met textiel bespannen en kunnen net als bij een echte waterlelie bewegen zodat de bloem zich opent en sluit. Dat is natuurlijk niet op de foto te zien maar blijkt uit het feit dat er meerdere foto's van deze installatie gemaakt zijn waarop de bloembladeren in verschillende standen staan. In het midden van de waterlelie pronkt een gloednieuwe Gazelle Super Licht damesfiets. Om de waterlelie met fiets tegen de weersinvloeden te beschermen is er een lichte stellage omheen gebouwd. Alles is met uiterste zorg gedaan om een fraaie presentatie te bereiken, inclusief de speciale Gazelle-reclamebak in de voorgrond, omkranst door een rij bloemetjes. Alleen - wie doet al die moeite om zoiets in zijn achtertuin te plaatsen?

     Het wordt iets duidelijker als we een tweede foto erbij nemen waarop dezelfde waterlelie met fiets te zien is. Het geheel drijft nu in een kunstmatig vijvertje dat onderdeel uitmaakt van de Gazelle-stand op de 48e RAI-tentoonstelling voor tweewielers van 28 februari t/m 7 maart 1964 in Amsterdam.

 

Gazelle-stand op de RAI 1964
Gazelle-stand op de RAI-tentoonstelling van 1964 (Radmarkt, april 1964, p. 19, scan: Michael Mertins)

 

Het nieuwe model Super Licht was het paradepaardje van Gazelle voor de RAI-tentoonstelling. Na de introductie van de Gazelle Sport Licht begin 1957 was de Super Licht een verbetering daarop door toepassing van een Reynolds-frame en nog meer lichtgewicht onderdelen. Opvallend is dat Gazelle bij de presentatie van dit model, dat voor het groottoerisme ontworpen was, de damesversie op de voorgrond stelde. Zo werd een foto aan de pers aangeboden waarop een dame met gemak een Super Licht-damesfiets optilt en koos men ervoor om ook in de waterlelie een damesfiets te plaatsen.

     Ook voor de rest spaarde Gazelle voor de RAI-stand kosten noch moeite. De hele stand stond in het teken van de toeristische natuurbeleving. Er was een overdaad aan bloemen, struiken en bomen, in het water met fonteintje zwommen goudvissen en vanuit een bruggetje kon men van de aanblik van de speciaal verlichte reuzenwaterlelie genieten, die onafgebroken openbloeiende en zich weer sloot.

     Ook de redacteur van het Duitse vakblad Radmarkt was zeer over de RAI-tentoonstelling en in het bijzonder over de Gazelle-stand te spreken: "Het is denkelijk niet eerder voorgekomen dat tweewielers op een beurs in een dergelijke entourage gepresenteerd werden!"

     De opname van de waterlelie in de achtertuin is ongetwijfeld niet vóór maar pas na afloop van de tentoonstelling gemaakt en ook de reclamebak zal op de beurs gestaan hebben. Of de tuin daadwerkelijk bij de huizen op de achtergrond hoort is niet helemaal met zekerheid te zeggen. Was het misschien bij de woning van een van de Gazelle-directeuren? Of elders in of rond Dieren? En waarom al die moeite op een plek waar kennelijk geen of weinig publiek kwam? Het blijft een raadselachtige foto.

Bronnen:
Fietsenwereld, 27 maart 1964, p. 409
Radmarkt, april 1964, p. 19
ANWB Kampioen, april 1964, p. 214 en 230

 

 

index fotopagina's