Burgers' kinderen in de boomgaard

 

Burgers' kinderen in de boomgaard
Vijf van de kinderen van G.M. Burgers uit Beuningen in zijn boomgaard
(fotoarchief Gradus Burgers, foto nr. GN45851, Regionaal Archief Nijmegen)

 

Gradus Burgers (1862 - 1949) was smid in Beuningen en daarnaast een verdienstelijke hobbyfotograaf. Achter zijn smederij aan de Dorpssingel had hij een grote tuin met boomgaard waar hij uitkeek op de katholieke dorpskerk van Beuningen. Op deze plek fotografeerde hij in 1922 zijn vijf op dat moment nog levende kinderen. Zijn oudste zoon Jan was in 1919 als tienjarige overleden, net als in hetzelfde jaar zijn jongste dochtertje van acht maanden.

     De kinderen staan in hun zondagse kleren keurig op volgorde van leeftijd opgesteld: Marie (geboren 1906), Betsy (1907), Frans (1911), Theo (1913) en Jo (1914). Iedereen warm gekleed met nette schoenen, een hoofddeksel en een fiets. De familie Burgers behoorde duidelijk tot de welgestelden in het dorp. Alleen al vanwege het feit dat elk kind een eigen fiets had, en ook niet zomaar een fiets. Van de middelste drie fietsen is op de originele foto het merk te herkennen. Betsy heeft een Burgers-fiets, Frans een Duitse Kayser-fiets en Theo een Fongers - allemaal merken met een zeer goede naam.

 

kinderfietsen
Uitvergroting van de balhoofden van de vijf fietsen in dezelfde volgorde als hierboven

 

Aan de staat en uitrusting van de fietsen is te zien dat de kleinste van het stel de oudste fiets heeft. Let bijvoorbeeld op het kroonstuk van de fiets helemaal rechts, maar ook op het feit dat alleen de twee grootste fietsen al een verlengd voorspatbord hebben. De fiets van Jo is waarschijnlijk oorspronkelijk voor Marie aangeschaft en steeds doorgegeven aan het volgende kind. Ook de Fongers van Theo heeft al een redelijk versleten merktransfer en vooral: Theo moet het met een meisjesfiets doen. Misschien kijkt hij daarom wat ongelukkig op de foto.

     Frans kijkt een stuk vrolijker en heeft daar alle reden toe: hij heeft de enige heren-/jongensfiets en deze is nog maar weinig gebruikt. Of de fiets is voor hem gekocht of hij heeft hem van zijn overleden broer Jan geërfd die hem dan - ook gezien de grootte - niet lang bereden zal hebben. De Burgers-fiets van Betsy lijkt de nieuwste te zijn. Hij glimt het meest en de merktransfer is ook pas eind 1919 door Burgers wettig gedeponeerd. Het zal de eerste fiets zijn die Betsy nieuw kreeg omdat ze eindelijk op een leeftijd was dat er geen afdankertjes van haar oudere zus meer kwamen.

     Gradus Burgers had het goed voor elkaar en heeft een prachtige fotocollectie nagelaten die online via het Regionaal Archief Nijmegen te bewonderen is. Maar helaas kreeg hij ook tegenslagen te verwerken: niet alleen waren ten tijde van deze opname al twee van zijn kinderen gestorven, hij maakte later ook nog mee dat zijn vrouw en zijn twee oudste dochters op te jonge leeftijd overleden.

 

 

index fotopagina's