Fietsen in stadskasteel Drakenburg

 

Het valt van een afstand niet op dat in het pand op de kabinetfoto hieronder een fietsenzaak zit. Geen gevelreclame en geen belettering, niet eens op de ramen. Dat heeft ermee te maken dat het een zeldzaam vroege foto van een rijwielhandel is. Het gaat om de zaak van D.W. (Dirk) van Rennes en het huis is stadskasteel Drakenburg aan de Oudegracht in Utrecht, dat tegenwoordig als waarschijnlijk het oudste nog bestaande woonhuis van de stad wordt gezien. Tevens is deze foto voor zover na te gaan de oudste bewaard gebleven foto van Drakenburg. Het pand dankt zijn naam aan de eerste eigenaren, de ridderlijke familie Van Drakenborch. Onder het balkon zien we op de foto nog een gevelteken met drie drakenkoppen.

 

Rijwielhandel en machinefabriek Drakenburgh
Rijwielhandel en machinefabriek Drakenburgh (foto: familiearchief Maaswinkel)

 

De term rijwielhandel dekt niet helemaal de lading, want Van Rennes had in dit pand sinds 1871 zijn machinefabriek Drakenburgh gehuisvest. Hij construeerde en bouwde machines voor verschillende bedrijfstakken maar was vooral succesvol met gas- en later petroleummotoren. Vanaf de tweede helft van de jaren 1880 hield hij zich ook met de handel in fietsen bezig, naast een bescheiden eigen productie.

 

detail etalage
Detail van de foto hierboven

 

Centaur 'Steeplechaser'
Gerestaureerde Centaur 'Steeplechaser' (foto: Maarten Waarlé)

Als we op de etalage inzoomen zien we rechts een cross frame safety. In het linkerdeel van de etalage staat een kinderwagen en rechts daarnaast zo goed als zeker een Centaur 'Steeplechaser' van eind jaren 1880. Alle fietsen hebben nog dunne, massieve banden in plaats van de dikkere cushion-banden van 1891 en later.

     De man met bakkenbaard in het midden is Dirk van Rennes. Er is een portretfoto van hem bekend die goed met deze foto overeenkomt. De jongen in werkkleding links van hem zal een loopjongen uit de zaak zijn terwijl de netjes geklede jongen rechts mogelijk Dirk van Rennes jr. is. Van Rennes had vijf dochters en één zoon. De oudste dochters zijn in 1872 en 1873 geboren en zouden de twee jongedames op het balkon boven de winkel kunnen zijn, samen met hun moeder. Dirk jr. is in 1877 geboren. De jongen op de foto lijkt zo'n tien à twaalf jaar oud. Als het inderdaad Dirk jr. is, is de foto ook op deze manier op eind jaren 1880 te dateren.

     De machinefabriek van Van Rennes groeide en verhuisde in 1899 naar een geschikter fabrieksgebouw aan de Croeselaan aan de toenmalige rand van Utrecht. Met fietsen hield Van Rennes zich toen voor zover na te gaan niet meer bezig.

 

Foto links: Gerestaureerde Centaur 'Steeplechaser' (Maarten Waarlé)

 

Met dank aan Kees Maaswinkel voor het beschikbaar stellen van de foto en aan Maarten Waarlé voor zijn hulp bij het dateren van de foto en voor het identificeren van de Centaur 'Steeplechaser'.

 

 

index fotopagina's