home

Navigatie

 

Het systeem achter Locomotief framenummers
 

Locomotief fietsen hebben tot 1965 een framenummer bestaande uit zes cijfers, in een enkel geval ook minder. Dit was minimaal sinds eind jaren dertig zo. Vanaf de fusie met Simplex in 1952 zijn ook Simplex fietsen van deze nummers voorzien. Helaas werd niet gewoon oplopend genummerd. Dat maakt het moeilijk om het bouwjaar van een Locomotief te bepalen, zeker vanaf 1951 of 1952. Tot die tijd stond bij Locomotief het bouwjaar gewoon op de bovenste balhoofdlug vermeld, hoewel deze transfers inmiddels vaak onleesbaar zijn geworden.

 

Het leek mij een uitdaging om te proberen, met behulp van de fietsen-databank het toenmalige systeem van nummering bij Locomotief te achterhalen. De eerste verrassing daarbij was echter van ijzer: hiernaast zijn twee zadellugs van Locomotief fietsen afgebeeld. De nummers (107833 en 107475) liggen erg dicht bij elkaar, maar uit kenmerken van de bijhorende fietsen viel af te leiden, dat er tussen hun bouwjaren een verschil van twintig à dertig jaar moest liggen.

     In de loop van de tijd lukte het steeds beter om ook bij fietsen zonder originele achternaaf, alleen op grond van verschillende kenmerken het bouwjaar enigszins in te schatten. Toen het aantal geregistreerde fietsen van deze serie de driehonderd had overschreden was een verbazingwekkend simpel principe te herkennen: Het eerste cijfer van het framenummer slaat op het laatste cijfer van het bouwjaar! De bovengenoemde twee fietsen zijn dus van 1961 en (waarschijnlijk) 1941.
 

Helaas is daarmee lang niet alles gezegd. Anders had het ook niet zo lang geduurd om dit eenvoudige systeem te herkennen. Ten eerste moet men natuurlijk nog wel kunnen bepalen uit welk decennium een Locomotief is (of natuurlijk ook een Simplex uit de periode 1952 t/m 1965). Ten tweede liggen soms wel twee jaar tijd tussen het uit het framenummer afgeleide bouwjaar en het daadwerkelijke bouwjaar. Dit is te verklaren met het vermoedelijke voorraadbeheer bij Simplex/Locomotief: De lugs met ingeslagen framenummers werden niet in dezelfde volgorde gebruikt als deze werden vervaardigd of gekocht. Ook werden zeker niet alle oude lugs telkens per 31-12 weggegooid.

     Het derde probleem is dat het genoemde principe waarschijnlijk niet bij alle fietsen werd toegepast. Terwijl de nummers uit de databank per jaar keurig van (b.v. in 1956) 600124 tot 645897 oplopen en dan pas weer bij 700334 verder gaan, lopen de reeksen met de begincijfers 0 en 9 tot het einde (097244 dan wel 994809) door. Veel van deze fietsen zijn uit 1959/60, maar het is niet duidelijk of dit altijd zo is en waarom hier zo afwijkend werd genummerd. En ook met de framenummers 50.... is er iets aan de hand: Het lijkt er op dat tijdens de fusie in 1952 een aantal Simplex fietsen nummers kregen die met 50 begonnen.

     Er is dus nog steeds een en ander onduidelijk, maar in de meeste gevallen heeft u een aardige indicatie van het bouwjaar als u daarvoor van het eerste cijfer uitgaat. En het bijhorende decennium? Gelukkig zijn er kort na 1950 en nog meer rond 1960 verschillende kenmerken bij Locomotief veranderd. Op de pagina Kenmerken vindt u voldoende aanknopingspunten om uw Locomotief in het juiste decennium thuis te kunnen brengen. Daarbij is geen rekening gehouden met weinig verkochte modellen zoals fietsen met derailleur-versnellingen.

     De nog te schrijven pagina Statistiek zal een analyse van de grote hoeveelheid Locomotief-framenummers uit de fietsen-databank met bijhorende gegevens bevatten, inclusief een poging om de productiecijfers van de Simplex-Locomotief-combinatie na te gaan.

 

Kenmerken Statistiek

 

Copyright by Herbert Kuner, (c) 1999
All rights reserved.

terug

 

 

Last update: 28-04-1999