home

 
Navigatie

 


Burco balhoofdplaatje

Geschiedenis

1939: Frans van Buuren en A.&xnbsp;Wijnschenk, twee ex-medewerkers van de Amsterdamse fietsenfabriek Maxwell, richten op 1 februari 1939 aan de Kerkstraat 247 in Amsterdam de rijwielfabriek F. van Buuren & Co. op.

Burco Speciaal Sport model
          Burco Speciaal Sport model (1948)

In de jaren 50 valt Burco vooral op door haar mooie sportfietsen. Qua productie is het een voor Nederlandse begrippen kleine tot middelgroote fietsenfabriek. In de topjaren van haar bestaan fabriceert Burco een kleine 20.000 fietsen.

     In de jaren 50 en 60 heeft Burco een fabriek aan de Tweede van der Helststraat, vlak achter het toenmalige RAI-gebouw.

1968: Burco verhuist binnen Amsterdam naar de Nieuwe Uilenburgerstraat. In de jaren zeventig (misschien ook wel eerder of later) levert Burco ook dienstfietsen voor de politie.

1988: De productiefaciliteit van Burco wordt grotendeels gesloten. Voortaan laat Burco de frames voor haar fietsen bij de firma Van Raam in Aalten maken. Het gaat daarbij vooral om "ouderwetse" toer- en transportfietsen, uitsluitend in de kleur zwart. In Amsterdam aan de Kerkstraat blijven de montageafdeling en een groothandel gevestigd. Daarmee verdwijnt de laatste echte fietsenfabriek uit Amsterdam. Wat overblijft is een grossier en importeur van tweewieleronderdelen die daarnaast op kleine schaal Burco-fietsen monteert en verkoopt.

1998: Op 8 februari overlijdt oud-directeur en mede-oprichter A. Wijnschenk op 87-jarige leeftijd. Hij was nog tot 1997 in het bedrijf actief geweest. De leiding van F. van Buuren & Co. BV is in handen van J. Wijnschenk.

2000: Vanwege de moeilijke bereikbaarheid van de locatie binnen de grachtengordel van Amsterdam verhuist Burco per 21 september naar een nieuw pand op het bedrijventerrein Cruquius in Amsterdam-Zeeburg
.

2004: Wijnschenk verkoopt zijn bedrijf aan Accell, moederbedrijf van onder andere Batavus en Sparta. Accell koopt ook de grossier Juncker B.V. in Veenendaal. Per 1 januari 2005 sluit Accell de Burco-vestiging in Amsterdam en voegt deze bij Juncker. Het merk Burco zal ook verder worden gebruikt, maar feitelijk is dit het einde van Burco als bedrijf.

 

Burco semi-transportfiets

Burco semi-transportfiets

 

Framenummers

Burco-framenummers zijn normaal gesproken opgebouwd uit één letter met daarachter vijf cijfers. In de jaren vijftig tot en met zeventig werden voornamelijk de letters A, B, E en T gebruikt. Een en ander is mij echter nog onduidelijk.

 

 

Heeft u zelf een oude Burco-fiets? Geef hem dan op voor de fietsendatabank! Hoe u dat doet leest u hier.

 

 

 

Copyright by Herbert Kuner, © 2000 ...
All rights reserved.

terug

Last update: 09-06-2012