home

Navigatie


Leidseplein Amsterdam

Leidseplein, Amsterdam

Hoe oud is mijn fiets

Hebt u een oude fiets en wilt u deze laten dateren, e-mail dan de volgende gegevens:

1. merk
2. framenummer
3. preciese plek waar het framenummer staat (b.v. links op de zadellug van onder naar boven geschreven)
4. omafiets, gewone damesfiets of herenfiets (of tandem, kruisframe, etc.)?
5. wielmaat (staat op de band)
6. Alles wat op de naaf in het achterwiel geschreven staat (behalve als het achterwiel met zekerheid niet meer origineel is).

     Daarnaast helpt het ook zeer als u een of meerdere duidelijke(!) foto's kunt mailen. Dus vooral in groot formaat, scherp en buiten bij daglicht genomen. Wat nooit werkt is alleen merk en framenummer opgeven - als u moeite doet, doe ik ook moeite.

      Het zal niet altijd mogelijk zijn om uw fiets met deze gegevens te dateren, maar vaak wel. Wilt u verder nog iets over de achtergrond van de fiets weten (in hoeverre is de fiets nog origineel, is het een bijzonder model etc.), vermeld dat dan even. Voor deze extra informatie zijn foto's van de fiets onmisbaar. Voor informatie en tips over b.v. de restauratie van uw fiets kan ik u geen gedetailleerde informatie bieten, zie hiervoor de pagina met veelgestelde vragen.

 

Zelf een fiets dateren

Als u zelf het bouwjaar van u fiets wilt achterhalen kunt u kijken of u op onderdelen van de fiets een bouwjaar vindt. Vooral op naven zijn bij oude fietsen vaak jaartallen of jaartalcodes te vinden. Welke aanknopingspunten daarvoor bestaan kunt u in Waar staat een bouwjaar op mijn fiets? lezen. Natuurlijk lukt dit alleen als de onderdelen waarop u een jaartal vindt ook van origine in de fiets zaten. Om zeker te zijn of om aan de fietsendatabank bij te dragen waarvan iedereen weer voordeel kan hebben, is het handig als u een zelf gedateerde fiets alsnog opgeeft.

 

Het nut van de fietsendatabank

Het is de bedoeling om met behulp van de fietsendatabank een zo volledig mogelijk overzicht van de geschiedenis van de Nederlandse fiets te verkrijgen aan de hand van wat er nu nog rondrijdt. Ook Engelse en Duitse merken komen - in kleinere aantallen - in de fietsendatabank voor. Hoe meer mensen hieraan bijdragen, hoe meer informatie voor iedereen beschikbaar komt. De fietsendatabank zelf is niet online te raadplegen maar wordt gebruikt om per e-mail mensen te helpen, die via deze website informatie over hun oude fiets vragen. Als u meer wilt weten over wat de fietsendatabank inhoudt en welke mogelijkheden deze biedt klikt u op de fietsendatabank.

 

fietsen op straat

Nuttige historische gegevens over oude fietsen liggen letterlijk op straat
(foto: Thorbeckeplein, Amsterdam, www.nationaalarchief.nl)

 

 

Copyright by Herbert Kuner, © 1999 ...
All rights reserved.

terug

Last update: 16-12-2023