home

Navigatie

 

Fongers herenfiets, model H, 1e soort E, afgeleverd in 1939. Een fiets in uitzonderlijk originele staat - alleen de buitenbanden zijn van latere datum. De fiets was eigendom van een welgestelde Haagse ambtenaar en heeft verhoudingsgewijs nog maar weinig kilometer achter de rug.

De Sturmey-Archer AB-versnellingsnaaf op deze fiets werd bij Fongers vanaf 1939 gemonteerd en verving het model KB. Het Hopmi-ringslot met de aanduiding "OZO" (Oranje zal overwinnen) werd vermoedelijk door de 1e eigenaar in 1940 gemonteerd.

 

Fongers "H, 1e soort E", 1939

Kenmerkend voor de jaren '30 zijn de vele zwart gelakte in plaats van gegalvaniseerde onderdelen: wielnaven, spaken, remstangen, zadelpen, cranks, en natuurlijk zwarte velgen en een met zwart celluloïd overtrokken stuur.

Per 1 januari 1938 werd het rode achterlicht verplicht (bij deze fiets een achterlicht van TMI uit Tegelen). In veel koplampen werd daarom een verklikker ingebouwd die brande zolang het achterlicht het nog deed. Zo ook bij deze FG-koplamp.

Rechts: FG-logo (Fongers Groningen).

 

Fongers "H, 1e soort E", 1939

Originele details: Fongers-transfer, FG-koplamp, leren Fongers-zadel, Fongers-kettingkast uit moleskin.

 

Fongers "H, 1e soort E", 1939

Fongers-prijslijst van 1939 (herenrijwielen). Het model "H" was het goedkoopste herenmodel van Fongers. Elk van de vijf modellen was in zes verschillende uitrustingen verkrijgbaar. In dit geval koos de eigenaar voor de duurste uitrusting 10. De fiets kostte daarmee f 71 plus f 3 extra voor de klapstandaard op de bagagedrager en de jasbeschermers.

 

Fongers prijslijst 1939 (herenrijwielen)

 

Copyright by Herbert Kuner, © 2004 ...
All rights reserved.

terug

Last update: 26-07-2004