home

Navigatie

 

Gazelle, model "No. 1" uit 1958. Gazelle had in de jaren '50 en '60 vier toermodellen in de catalogus: A (goedkoopste), P, No. 1 en No. 8 (duurste). Er zijn grote aantallen van deze modellen verkocht, ze werden door de jaren heen nauwelijks gewijzigd en door de goede kwaliteit rijden er nog steeds veel van rond - al met al zijn deze fietsen een soort standaard voor wat tegenwoordig als klassieke Hollandse fiets wordt beschouwd.

Dat geldt ook voor de rijeigenschappen, want Gazelle was er erg goed in om een zware maar comfortabele fiets met de karakteristieke, "luie" toerfietsgeometrie te maken.

 

Gazelle "No. 1", 1958

De hier afgebeelde fiets is afgemonteerd met een F&S Torpedo terugtrapremnaaf, Gazelle-voornaaf, Gazelle-achterlicht en een Engelse Miller-koplamp. Zadel en kettingkast zijn niet origineel.

 

Gazelle "No. 1", 1958

Fraaie, kenmerkende details van een Gazelle-fiets uit de jaren '50. De door Gazelle gemaakte 45mm-Thompson-trapas werd alleen bij het model No. 1 (en uiteraard bij de transportfietsen) gemonteerd.

 

Gazelle "No. 1", 1958

Gazelle model "P" uit de folder van 1959. Dit model lag qua prijs één stap onder het model "No. 1", maar de verschillen waren gering. Zo werd het model "P" met goedkopere banden geleverd en zat er een BSA-trapas in i.p.v. een Thompson-trapas.

De Gazelle "No. 1" met terugtrapremnaaf kostte per oktober 1959 f 180,50 (met verchroomde velgen; zwarte velgen waren toen voor dit model volgens de prijslijst niet verkrijgbaar).

 

Gazelle "P", folder 1959

 

Copyright by Herbert Kuner, © 2005 ...
All rights reserved.

terug

Last update: 25-06-2005