home

Navigatie

 

Juncker "Quickrun"
bouwjaar
wielmaat
framehoogte
wielbasis
"bovenbuis"
balhoofdhoek
1957
26"
56,0 cm
104,5 cm
?
?

Juncker "Quickrun" van 1957. Dit model werd in 1952 als "een werkelijk Engels model, geen ver-Engelste Nederlandse fiets" onder de naam Juncker Paramount geďntroduceerd, eind 1954 werd de naam veranderd in Quickrun. En inderdaad: geen andere Nederlandse sportfiets uit die tijd leek zó sterk op de bekende 26"-fietsen van Raleigh en haar submerken als deze Juncker.

 

Juncker "Quickrun", 1957

Kenmerkend voor dit model is ondermeer het kroonstuk van de voorvork, dat uit een zeskanten buis bestaat en daarmee op de ronde-buis-kroonstukken van Engelse fietsen lijkt. De remstangen-tuimelaar bij de onderste balhoofdlug die als een gaffel gevormd is om wrikken te vermijden, is identiek aan het systeem van Raleigh. En ook de rood-met-gouden biezen zijn een Engels kenmerk. De verlichting is van TMI (Nederland), de trommelrem in het voorwiel van Union (Duitsland).

 

Juncker "Quickrun", 1957

De naar voren wijzende uitvaleinden werden in de jaren vijftig vrijwel uitsluitend door Engelse fabrikanten en door Juncker toegepast (met uitzondering van echte race-/derailleurfietsen waar dit standaard was). De spieloze cranks (van Italiaanse makelij) onderstrepen het luxe karakter van de Juncker Quickrun.

 

Juncker "Quickrun", 1957

De Juncker "Quickrun" uit de folder van 1959, omschreven als:

Een topkwaliteit sportijwiel, geheel in Engelse stijl vervaardigd. Voor verwende en sportieve wielrijders.

Afbeelding zoals hierboven met metalen oliebadkettingkast, Lepper aluminiumvelgen en een Sturmey-Archer drieversnellingsnaaf, maar de fiets was ook met andere opties verkrijgbaar.

 

Zie ook het uitgebreide artikel over de Juncker "Quickrun".

 

Juncker "Quickrun", catalogus 1958

 

Copyright by Herbert Kuner, © 2004 ...
All rights reserved.

terug

Last update: 21-06-2004