home

Navigatie

 

Magneet "Shopper" damesfiets uit 1960 met 26" wielen en Sturmey-Archer AW-drieversnellingsnaaf in de opvallende kleur inca gold met ivoorkleurige spatborden. Dit model kwam in 1959 op de markt. Citaat uit het Magneet-persbericht voor de RAI-tentoonstelling van dat jaar:

Op het rijwielgebied brengt MAGNEET een volkomen nieuwe teenager-collectie, speciaal afgestemd op de eisen, die de jeugd graag aan hun fietsen stelt en volgens MAGNEET ook mag stellen. Wij zagen o.a. een geheel nieuwe conceptie van een jongemeisjesfiets, voorzien van een speciaal ontworpen chroomrekje met plastic boodschappenmand vr op de fiets en een bijzonder mooie, practische boodschappentas aan het zadel.

(Let niet op het verkeerde gebruik van het woord "conceptie" in het persbericht.) De plastic boodschappenmand voor in de chromen voordrager en de zadeltas zijn bewaard gebleven maar ontbreken op de foto. 

 

Magneet "Shopper", 1960

Het meest opvallende detail is de voordrager in de vorm van een verchroomde mand. Sinds de jaren '70 is dit een vrij alledaags gezicht, maar niet in 1960. De mand steunt via twee stangetjes op speciale nokken op de voorvork. Maar ook details zoals de in Nederland zeer ongebruikelijke gemarmerde handvatten, dragen aan het frisse en verzorgde uiterlijk van deze fiets bij.

 

Magneet "Shopper", 1960

De afwerking is degelijk te noemen: verchroomde velgen, oliebad-kettingkast, Nordlicht-verlichting, Weinmann-remmen en Williams-cranks. Alleen de Duitse Weco-voornaaf oogt goedkoop.

De olympische ringen op de zadelbuis zijn een verwijzing naar de successen die wielrenner Arie van Vliet tijdens de Olympische Spelen van Berlijn in 1936 op Magneet behaalde, zoals ook bij deze fiets.

 

Magneet "Shopper", 1960

Magneet "Shopper" uit de catalogus van 1960. Foldertekst:

Een elegante sportfiets, speciaal voor dames, die een practische fiets en bovendien een veilige fiets willen hebben - beide handen aan het stuur en vrij voor snel remmen; en toch een grote hoeveelheid boodschappen vervoeren in het plastic mandje voorop de fiets en in de grote zadeltas.

In de Magneet-collectie van 1961 komt de zadeltas bij dit model overigens niet meer voor.

 

Magneet "Shopper", 1960

 

Copyright by Herbert Kuner, 2006 ...
All rights reserved.

terug

Last update: 11-08-2006