home

Navigatie

 

Magneet "Holiday JR"
bouwjaar
wielmaat
framehoogte
wielbasis
bovenbuis (h-o-h)
balhoofdhoek
1959
26"
58,0 cm
107,5 cm
56,0 cm
69°

Magneet "Holiday JR" uit 1959 in vrijwel originele staat inclusief de Vredestein-banden. Een fiets voor een jong koperspubliek, in rood metallic met witte manchetten, 26" wielen, Sturmey-Archer AW-drieversnellingsnaaf en oliebadkettingkast. De Zwitserse Weinmann RVS-spatborden werden toen nog weinig gemonteerd en waren voorbehouden aan luxe modellen. Eveneens van Weinmann zijn de knijpremmen en de aluminium velgen.

 

Magneet "Holiday JR", 1959

Qua framebouw valt op dat Magneet al de bekende "ESGE/Pletscher-Platte" in de liggende achtervork soldeerde daar waar vroeger een echt mannetje werd gebruikt; later werd deze oplossing veelvuldig toegepast.

De verdere afmontage: "Magneet"-koplamp en -dynamo (fabrikaat Lucia), Baken-achterlicht, Lepper-zadel, Williams-cranks, en de "Magneet"-voornaaf is vermoedelijk van Edco. Het Assa-slot en de achterreflector zijn uiteraard niet origineel.

 

Magneet "Holiday JR", 1959

Vergeleken met de Magneet "Pacer" van 1958 valt op dat in 1959 een modernere belettering op zadelbuis, schuine onderbuis en kettingkast werd toegepast. De olympische ringen op de zadelbuis zijn hetzelfde gebleven.

 

Magneet "Holiday JR", 1959

Magneet "Holiday JR" uit de catalogus van 1959. Het is het zustermodel van de "Pacer" met als enige verschil de RVS-spatborden, en een kleur minder ter keuze. De Holiday JR was wel f 5,- duurder en kostte in de afwerking zoals hierboven f 265,-.

Het model werd in 1956 geļntroduceerd als "Holiday" in een nog sobere kleurstelling en heette vanaf 1957 "Holiday Jr", nu met meer versieringen en witte manchetten - volgens de folder van toen een model speciaal ontworpen voor sportieve jongeren.

 

Magneet "Holiday JR", 1959

 

Copyright by Herbert Kuner, © 2006 ...
All rights reserved.

terug

Last update: 30-12-2006