home

Navigatie

 

Een Magneet "Model Dienst" van 1939 in gave, grotendeels originele staat. Bijna elke grotere fietsfabrikant had toen een dienstfiets in het assortiment, bedoeld voor mensen die beroepsmatig op de fiets zaten (en altijd alleen in herenuitvoering verkrijgbaar). Een dienstfiets houdt het midden tussen een gewone herenfiets en een transportfiets. Het is dus een verstevigde herenfiets die tegen een stootje kan.

Bij deze Magneet dienstfiets zijn een extra zwaar Magneet-zadel en een verzwaarde voorvork gemonteerd, zitten er dikkere spaken in het voorwiel (spaak 13) en is de bovenbuis met 1 1/8 inch diameter een maatje groter dan normaal.

 

Magneet "Dienst", 1939

In tegenstelling tot de meeste dienstfietsen is deze fiets met remstangen, Sturmey-Archer trommelremmen, drie versnellingen en veel verchroomde onderdelen wat duurder afgemonteerd. Een bagagedrager ontbreekt, maar volgens de Magneet-folder van 1939 hoort die er wel op.

De Bosch-dynamo en koplamp is qua model een paar jaar ouder dan de fiets.

 

Magneet "Dienst", 1939

Op de originele Magneet-veterkettingkast staat de vermelding "Gepatenteerd Ned. Octrooi 14430". Dit betreft een octrooi van 1924 op naam van de toenmalige Magneet-bedrijfsleider Van den Berg voor een verbeterde sluiting van de kettingkast aan de linkerkant achter de trapas, een plek waar het risico van binnendringend vuil anders relatief groot is.

 

Magneet "Dienst", 1939

Bij deze fiets is de katoenen bedrading nog aanwezig. Op de ondere balhoofdlug zit een fraaie schroefnippel van bakkeliet, waar de achterlichtkabel in de schuine onderbuis verdwijnt (geheel rechts op de foto). Bij de trapas komt deze weer te voorschijn en loopt hij als dubbele bedrading door de kraal van het spatbord naar het achterlicht. Het massadraadeinde is achter de trapas in het frame vastgeschroefd.

De betere fietsfabrikanten hadden bij de verplichte invoering van het achterlicht in 1938 over een veilige kabelgeleiding naar het achterlicht nagedacht, en dit was de oplossing van Magneet.

 

Magneet "Dienst", 1939

 

Copyright by Herbert Kuner, 2009 ...
All rights reserved.

terug

Last update: 09-06-2009