home

Navigatie

 

Pon-toerfiets uit 1948 met parallelbuisframe in relatief originele staat. Damesfietsen met twee parallele buizen i.p.v. het bekende "omamodel" met gebogen buis waren toen in Nederland nog een zeldzaamheid. Ze hadden in de begintijd dan ook vaak niet helemaal parallele buizen maar een stijlere bovenbuis en daardoor een lang balhoofd, zoals men dat van het omamodel gewend was. Deze Pon-fiets is wat dat betreft met een balhoofdbuis van liefst 240 mm nog vrij extreem.

     Hoewel - een damesfiets? Dat lijkt maar zo. In werkelijkheid is het een zogenaamd priesterrijwiel. Priesterrijwielen moesten vanwege de soutane die de priesters droegen een lage instap hebben, en waren in feite damesfietsen met enkele aanpassingen voor een langere en zwaardere berijder. Vaak met een verstevigd frame (niet bij deze Pon-fiets), maar ook b.v. met langere cranks. De cranklengte bij deze fiets is 180 mm, de oude Nederlandse standaardmaat voor heren.

 

Pon priesterrijwiel, 1949

Het met celluloïd overtrokken stuur van deze fiets doet in 1949 wat goedkoop aan, maar voor de rest is hij met kwaliteitsonderdelen afgemonteerd: voor- en achternaaf van F&S, Philips-koplamp en als achterlicht het fraaie model A van Koets.

 

Pon priesterrijwiel, 1949

 

Copyright by Herbert Kuner, © 2004 ...
All rights reserved.

terug

Last update: 08-05-2004