home

Navigatie

 

Simplex herenfiets van omstreeks 1925, eventueel ook enkele jaren ouder. Ook het model is niet precies te bepalen, maar zeer waarschijnlijk gaat het om een "Simplex Luxe", de duurste uitvoering na de top van het Simplex-gamma: de "Cycloïde"-fietsen.

Uitgerust met freewheel en velgtrekremmen, vernikkelde velgen, bandstalen bagagedrager en een extra zwaar zadel zoals deze in de Simplex-catalogussen alleen bij verzwaarde rijwielen en transportfietsen voorkomt. De verlichting dateert uit de jaren dertig.

 

Simplex "Luxe", rond 1925

Een kenmerk van de duurdere Simplex-modellen tot begin jaren dertig is het speciale stangenstuur waarbij het horizontale gedeelte van de remstangen binnenin het stuur loopt. De bijbehorende velgtrekrem voor het voorwiel zat achter de voorvorkkroon geplaatst en werd met nokken op de voorvork vastgehouden.

Let ook op het vernikkelde kroonstuk van de voorkork i.p.v. een er overheen geschoven kroonkap.

 

Simplex "Luxe", rond 1925

Links: de achterpat bestaat hier nog uit een stuk gesmeed plaatmateriaal en niet, zoals zeker vanaf de jaren dertig gebruikelijk, uit de platgeslagen uiteinden van de vorkbuizen.

Rechts: Het achterlicht is niet origineel, de reflector daarentegen waarschijnlijk wel. Zo'n achterreflector was in Nederland vanaf ca. 1925 verplicht.

 

Simplex "Luxe", rond 1925
Simplex "Luxe" uit de folder van 1925. Simplex had toen zes gewone herenmodellen in het assortiment. De duurste was de "Cycloïde Luxe", gevolgd door de "Cycloïde", "Simplex Luxe", "Simplex", "Radium Special" en "Radium".

 

Simplex "Luxe", folder 1925

 

 

Copyright by Herbert Kuner, © 2004 ...
All rights reserved.

terug

Last update: 04-12-2004