home

Navigatie

 

Voor het biezen wordt eerst het gewenste biespatroon precies opgetekend. Voor een zware fiets als deze moet het niet te "barok" en druk zijn. Ook de lijndikte is van belang. Gewone toerfietsen hadden vroeger meestal biezen van zo'n 0,8 mm breed. Bij professionele biezentrekkers zoals die van Beugler is zo'n wieltje inbegrepen. 1,0 mm is alweer te dik, behalve b.v. voor een transportfiets. Beugler levert overigens ook speciale biesverf mee.

De professionele biezers van vroeger biesden een fiets met een biespenseel uit de losse hand. Wie incidenteel een frame biest moet het anders aanpakken. Bijvoorbeeld door het frame op een vlakke, met een zacht materiaal (naaldvilttappijt) beklede tafel te leggen en eerst allen biezen in lengterichting te doen. Daarvoor worden de deelstukken eerst volgens de maten op het plan afgeplakt.

 

de voorbereiding

Concentratie is bij het biezen uitermate belangrijk. Je moet daarvoor een moment van innerlijke rust kiezen en verstoringen van buiten zover mogelijk uitschakelen (deur dicht, telefoon uitzetten etc.).

Na de voorbereidingen worden de biezen uit de losse hand met de biezentrekker tot op het plakband getrokken. Zo worden problemen bij het aanzetten en weer stoppen met de biezentrekker vermeden. Nu moet de verf eerst een dag drogen. Dan komen de moeilijkere dwarsstrepen aan de beurt. Deze worden (deels) gedaan door de streep aan beide kanten af te plakken en in te kleuren.

 

langsbiezen

Om de voorvork plat te kunnen leggen wordt in de rand van de biestafel een inkeping gemaakt. Zo zijn de moeilijke parallele lijnen op de voorvork aanzienlijk eenvoudiger om te doen.

De spatborden en velgen zijn het makkelijkst omdat hier goed met een geleiding gewerkt kan worden.

 

voorvork biezen

Het kale frame na het biezen. Hoewel de genoemde collega-fietsenliefhebber ook een beginner in "het vak" is mag het resultaat er zeker zijn!

 

gebiesd frame

 

Copyright by Herbert Kuner, © 2005 ...
All rights reserved.

terug

Last update: 05-09-05