home

 
Navigatie

 


Mustang-balhoofdplaat

 


Geschiedenis

Begin als nikkel- en moffelfabriek

Tot 1900 was de ambtenarenstad Assen nog maar weinig geïndustrialiseerd. Toen vestigden zich in Assen ondermeer een exportslachterij, een zuivelfabriek en een ijzergieterij. De gebroeders Harm Pieter de Geeter (geboren 1878) en Tiemus Egenius de Geeter (geboren 1886) werkten als machinisten in de exportslachterij. In 1910 begonnen ze voor zichzelf met een nikkel- en moffelfabriek aan de Boukegang (tegenwoordig de Prins Hendrikstraat) in de buurt van het station Assen. Dat was het begin van de Rijwielfabriek Mustang, die 74 jaar zou bestaan.

 

Nikkelfabriek de Geeter

De "Nikkelfabriek van Gebr. de Geeter" in de beginjaren

 

In 1918 lieten de gebroeders De Geeter een nieuwe fabriek aan de Paul Krugerstraat bouwen. Ongeveer tegelijkertijd werd de fabricage van frames en eigen fietsen ter hand genomen. De fietsen werden onder de merknamen "Mustang" en "Albatros" aan fietsenmakers in Noord-Nederland verkocht. Rond 1930 kwam ook de zoon van Harm Pieter de Geeter, Roelf de Geeter (geboren 1909) in het bedrijf.

IJsfabriek

Pal naast de nieuwbouw voor de rijwielfabriek werd een gebouw van witte steen opgetrokken. Daarin vestigden de gebroeders De Geeter een ijsfabriek. De productie van ijs voor de koeling van winkels zoals slagerijen was een lucratieve bijverdienste. Aangezien de gebroeders De Geeter uit hun tijd in de exportslachterij ervaring met koelinstallaties hadden, was deze stap niet verwonderlijk. Het ijs werd in staven van 25 kg verkocht en met een eigen bestelwagen bij de klanten afgeleverd. In het weekend konden klanten zoals bijvoorbeeld de ijscoventers op zondagmorgen op een bepaald tijdstip het ijs komen ophalen. Er was niet veel mankracht nodig om de ijsfabriek draaiende te houden: de machines liepen dag en nacht door, er moesten alleen af en toe de staven getrokken en nieuw water bijgevuld worden.

 

IJswagen

Hier wordt de ijswagen gebruikt om een levering van halffabrikaten uit Duitsland
voor de rijwielfabriek op te halen (foto uit 1933). Zie ook deze foto.

 

Octrooifiets

In de jaren dertig ontwikkelde Roelf de Geeter een fiets met een aantal opmerkelijke bijzonderheden. De achterpatten waren zo gevormd dat de speciale spatbordstang er ingestoken en met een klemschroef vastgezet kon worden. Dit gaf een stijf en degelijk achterframe - zelfs zo stijf dat het bij het wisselen van de achterband niet mogelijk was om de vork uit elkaar te trekken. In plaats daarvan moest het achterwiel gedemonteerd worden. De eigenlijke bedoeling van deze constructie was echter een andere. Eind jaren dertig hielden zich de betere rijwielfabrieken in Nederland bezig met de vraag, hoe de kwetsbare verlichtingskabel binnen door het frame naar het  achterlicht geleid kon worden. Voor dit doeleind ontwikkelde De Geeter de speciale achterpat, waarbij de kabel onzichtbaar door de liggende achtervork en in de holle spatbordstang liep en uiteindelijk bij het achterlicht te voorschijn kwam. Mustang vroeg op deze achterpat op 28 november 1936 octrooi aan op naam van Tiem de Geeter die de leiding over de framebouwerij had. Dit werd op 15 juni 1939 onder octrooinummer 46044 verleend.
spatbordstang
octrooi-achterpat
Boven: octrooi-achterpat,
onder: de spatbordstang steekt rechts buiten het spatbord uit.
Foto's: Patrick van Griethuysen

 

Maar deze fiets, die de De Geeters als "Octrooifiets" onder de naam Mustang verkochten, week nog op twee andere onderdelen af van het tot dan toe gebruikelijke model: de spatbordstang en de lamphaak. In plaats van de omhoog gebogen carbidlamphaak ontwikkelde Roelf de Geeter de puntig gevormde snephaak zoals deze na de oorlog alom in gebruik zou raken. Echter met een verschil: bij Mustang zat de lamphaak aan de stuurpen vastgelast.

     De spatbordstang was verlengd zodat deze buiten het spatbord uitstak en een bumper ter bescherming van de achterkant vormde. Ook dit idee werd door de concurrentie dankbaar overgenomen omdat Mustang niet de moeite had genomen het te laten beschermen. Juncker en Batavus horen bij de eersten bij wie deze bumper op de toerfietsen opdook.

     Henk de Geeter, de zoon van Roelf de Geeter, herinnert zich: "Mijn vader heeft altijd gezegd: hadden we op die bumper en de snephaak maar octrooi aangevraagd, dan hadden we nooit meer hoeven te werken."

 

In de loop van de oorlog kwam de rijwielfabricage vrijwel stil te liggen, zoals dat in de hele branche gebeurde. Een deel van het personeel werd in Duitsland te werk gesteld. De ijsfabriek daarentegen draaide op volle toeren. De Duitsers hadden deze gevorderd om bederfelijke etenswaren in op te kunnen slaan. Roelf de Geeter moest zorgen dat de ijsfabriek bleef draaien. Na de oorlog kochten steeds meer winkeliers eigen koelkasten en liep de vraag naar ijs terug. De aanleiding om definitief met de ijsfabriek te stoppen was waarschijnlijk de brand die in 1948 in de rijwielfabriek uitbrak. Alleen de buitenmuren van het gebouw bleven toen overeind, zodat de fabriek opnieuw opgebouwd moest worden. Het gebouw van de ijsfabriek werd nu als fietsenmontagewerkplaats en voor de opslag gebruikt.
Mustang-bromfiets met Rex-motor
Henk de Geeter samen met een
nichtje voor een Mustang-bromfiets

 

De jaren vijftig

In het begin van de jaren vijftig kwamen de fietsen met hulpmotor in de mode. Mustang reageerde hierop door 50cc-hulpmotoren van Rex uit München met snaaraandrijving op Mustang-fietsen met een verzwaard frame te monteren. Na enkele jaren stopte Mustang echter met de gemotoriseerde tweewielers. Ook de octrooifiets werd rond deze tijd uit de productie genomen. In een Mustang-folder uit de jaren zestig staat nog wel een toerfiets model "Octrooi" vermeld, maar de speciale achterpat werd toen niet meer gemaakt.

Op 10 maart 1958 overleed Tiem de Geeter. Het bedrijf werd nu van een vennootschap onder firma omgezet in een commanditaire vennootschap onder de leiding van Roelf de Geeter. Zijn vader Harm de Geeter bleef als vennoot aan de onderneming verbonden. Hij overleed in 1972 op 93-jarige leeftijd.

 

40 jaar

In 1950 vierde Mustang het 40-jarige jubileum. De drie mannen in de voorste
rij in het midden zijn (v.l.n.r.): Tiemus, Harm Pieter en Roelf de Geeter

 

 

 

Copyright by Herbert Kuner, © 2001 ...
All rights reserved.

terug

Last update: 26-09-2006