home

Navigatie

 

 

beckson terugtraprem

 Beckson naven


De firma "Becker's Sons N.V., Fijnmechanische Industrie" uit Brummen maakte vanaf 1950 tot in de jaren zestig fietsnaven. Bekend is vooral de Beckson terugtrapremnaaf maar er werd ook een voornaaf met trommelrem verkocht. Deze had aan de binnenkant van de ankerplaat een hefboommechaniek, waardoor beide remschoenen bij het remmen concentrisch (i.p.v. asymmetrisch) tegen de trommel worden geperst. Daarnaast produceerde Becker's Sons precisieweegschalen, kaartautomaten voor buschauffeurs en leverde het bedrijf halffabrikaten voor diverse andere bedrijfstakken. Zie ook het uitgebreide artikel over de geschiedenis van Beckson.

 

In wezen is de Beckson-terugtrapremnaaf een variant op de vooroorlogse Komet-naaf van Fichtel & Sachs, met een lamellen-terugtraprem en voor de aandrijving een aandrijfconus die tegen een conisch vlak aan de binnenkant van de naaf wordt getrokken. Wat betreft kwaliteit en afwerking is er niets op de Beckson-naaf aan te merken. Het principe van de aandrijving is echter gevoeliger voor doortrappen dan dat van de Torpedo-naaf met zijn vijf pallen.

 Als voordelen noemt Becker's Sons onder andere:


REGELBARE REMSLAG. De afstand, welke teruggetrapt moet worden om te remmen, kan naar wens van de berijder worden ingesteld.


NAUWKEURIGE EN EENVOUDIGE BIJSTELLING VAN DE NAAF is bij speling in het wiel door iedereen mogelijk, zonder de asmoeren los te draaien.

 

Op deze en de volgende zeven pagina's vindt u de originele beschrijving van Becker's Sons voor de demontage en montage van de Beckson-naaf, op enkele plaatsen voorzien van cursief commentaar.

 

 

doorsnede Beckson naaf

 

DEMONTAGE

Begin bij demontage van de "BECKSON" remnaaf steeds aan de hevelzijde. Volg daarna het montagevoorschrift in omgekeerde volgorde. Losnemen kettingwiel: klem een stukje staal in de bankschroef, dat nauwkeurig past in de drijfkopgroef. Trek het kettingwiel dan los met een kettingtang. Slaan met hamer en drevel vernielt de drijfkop.

SMEREN

De kogellagers smeren met waterbestendig kogellagervet. Alle andere delen uitsluitend smeren met dikke machineolie waardoor grafietolie gemengd is, in de verhouding 1 deel grafietolie op 20 delen machineolie.

 

Copyright by Herbert Kuner, © 1999 ...
All rights reserved.

terug

verder

Last update: 19-09-2013