home

Navigatie

 

Een Juncker "Progres" uit 1950 in volledig originele staat. Het model Progres komt in 1940 voor het eerst in Juncker-folders voor. De naam zou zijn overgenomen van de vroegere Kampense fietsenmaker Koolhof. De Progres was het middelste van drie toermodellen, boven de "Normaal" en onder de "Elegant".

Hoewel een gewone terugtrapper, is de fiets vrij luxe afgewerkt: Zwitserse VT-verlichting (fabrikaat Lucifer), Lepper-chroomvelgen, F&S Torpedo terugtrapremnaaf en klapstandaard. Bovendien koos de koper voor een KLM-zweefzadel.

Wat de geometrie betreft is het een doorsnee Nederlandse toerfiets met 24" framehoogte, een balhoofdhoek van 65° en 118 cm wielbasis.

 

Juncker "Progres", 1950

Verdere specificaties zijn: Esteka-achterlicht, Enitor-kettingkast met spiraalsluiting, Juncker-jasbeschermers, een Engelse Bayliss-Wiley voornaaf, Makro-pedalen en Lucas-bel.

Dat Juncker-fietsen uit de naoorlogse jaren tot de beste behoorden die in Nederland gemaakt werden, is bij deze Progres goed te zien. De BSA-trapas zit stofvrij opgeborgen in een huls, waardoor tevens de cups perfect uitgelijnd zijn.

De remhevel van de terugtrapremnaaf zit vast aan een aangesoldeerde bevestigingsplaat (een Juncker-octrooi uit 1940, later door anderen nagemaakt). Het achterlicht wordt beschermd door een tot bumper verlengde, holle spatbordstang die daarnaast als geleider voor de verlichtingskabel dient (dit idee heeft Juncker van Mustang afgekeken).

 

Juncker "Progres", 1950

Hier de trapas met bovenop een smeernippel (steekt door de trapashuls) en aan de onderkant een "bochel" om de interne verlichtingskabel buiten de brackethuls langs te voeren. Let ook op de slanke cranks, gemaakt van een hardere staalsoort dan normaal.

Rechts het ventiel met ventielrubber dat het gat in de velg netjes en vooral waterdicht afsluit.

 

Juncker "Progres", 1950

Bijzonder veel moeite deed Juncker voor de kabelgeleiding die vrijwel volledig intern en dus beschermd loopt. De kabel naar de koplamp loopt door de binnenbalhoofdbuis en komt bij het stuur naar buiten. Op het frame zitten voor en achter twee degelijke aansluitnippels op aangesoldeerde nokken (menige concurrent loste dit slordiger op), en daar waar de kabel uit de achtervork naar buiten komt verdwijnt hij meteen weer in de verlengde, holle spatbordstang die hem tot het achterlicht geleidt. Daarmee had Juncker het meest betrouwbare systeem van kabelgeleiding onder alle Nederlandse fabrikanten.

 

Juncker "Progres", 1950

De Juncker "Progres" in de afwerking no. 4 (= terugtraprem) uit de catalogus van 1951. Volgens de prijslijst van 1 maart 1952 kostte dit model f 165,- met nog eens f 8,- extra voor de verchroomde velgen.

 

Juncker "Progres", folder 1951

 

Copyright by Herbert Kuner, © 2006 ...
All rights reserved.

terug

Last update: 16-09-2006