home

Navigatie

 

Nadat alle lagers gedaan en het frame gelakt en gebiesd is, komt nu nog maar het gewone montagewerk. De voltooiing is in zicht ... dat dacht ik althans. Want bij de montage van de voorvork blijkt deze niet meer te passen: de binnenbalhoofdbuis loopt tegen de zijkant van de inslagcups in de buitenbalhoofdbuis aan. Zo kan het niet. Maar ik had de binnenbalhoofdbuis toch juist gericht?

Het ongelofelijke blijkt waar: de buitenbalhoofdbuis is duidelijk krom! Met een aanrijding in het verleden heeft dit niets te maken, hier is iets mis gegaan toen het frame werd gebouwd. Sterker nog: op fietsenmaker Cornelissen rust nu ook de verdenking dat hij de binnenbalhoofdbuis van de voorvork met opzet ietsje krom heeft gebogen om zijn fout te camoufleren. Want de kromming was wel precies op de "goede" plek en in de "goede" richting om de vork tenminste nog enigszins in de balhoofdcups te laten draaien. Dat de voorvork niet goed draaide is ook aan het versleten schroefdraad te zien (rode pijl).

Het lijkt erop dat Cornelissen tijdens het maken van het frame moeite had met het feit dat er (door de dubbele bovenbuis) drie buizen op de balhoofdbuis uit moesten komen - geen alledaagse klus voor hem. In plaats van de fout te herstellen heeft hij een slecht draaiend balhoofdlager voor lief genomen.

 

kromme balhoofdbuis

Als de balhoofdbuis van het frame krom is moet tenminste de zitting van de lagers in lijn en recht ten opzichte van elkaar zijn. Daarvoor is er speciaal fietsenmakersgereedschap: de balhoofdfrees. Een bevriende fietsenliefhebber beschikt gelukkig over zo'n frees.

De frees wordt door het balhoofd gestoken met een tegenstuk aan het andere einde zodat in lijn met het tegenoverliggende deel wordt gefreesd. Het gereedschap freest op twee vlakken: eerst op de binnenkant van de balhoofdbuis en daarna ook op de kopse kant. 

 

balhoofdfrees

De onderkant na het frezen. Hier is te zien dat de frees vooral aan één kant materiaal heeft weggehaald (rode pijl), omdat hij er "scheef" in zat.

 

weggefreesd

Nu de bovenkant. Op de foto is het laatste stuk te zien, waarbij de kopse kant van de balhoofdbuis wordt bewerkt.

Bij de montage van de balhoofdcups blijkt vervolgens dat de ondere cup niet meer echt vast in de buis zit omdat er teveel materiaal weggefreesd moest worden. Maar hij is toch nog net spelingvrij. Voor de zekerheid wordt hij met Loctite in de balhoofdbuis gelijmd.

 

kopse kant frezen

 

 

Copyright by Herbert Kuner, © 2005 ...
All rights reserved.

terug

Last update: 28-10-05