home

 
Navigatie

 


Kestein balhoofdplaatje

Geschiedenis

Kestein, 1927Ernst August Kestein emigreerde in 1901 vanuit Berlijn naar Nederland en vestigde zich aanvankelijk in Maastricht als rijwielhandelaar. Al in 1904 verhuisde hij naar het Groote Kerkplein in Rotterdam. De zaak liep goed, want binnen een paar jaar tijd verhuisde hij meerdere keren binnen Rotterdam en werd hij uiteindelijk grossier. In 1910 vertegenwoordigde Kestein de Engelse fietsmerken Ariel en Manhattan, en de Duitse merken Ajax, Condor, Fortuna en Imperator. Behalve in rijwielen en onderdelen handelde hij ook in naaimachines; en in een advertentie van 1912 biedt hij als winterartikel voor de rijwielhandel "electrische zwakstroombenodigheden" aan, waaronder "electrische leermiddelen" en "toestellen voor electrische massage".

     In de jaren twintig was de zaak gevestigd aan de Gouvernestraat 97/115 en bestond er een filiaal in Arnhem aan de Bloemkwekerstraat 12/26. Kestein verkocht in Duitsland gefabriceerde fietsen, maar voerde daarnaast een aantal eigen fietsmerken: EAK, Neerlandia, Fredo Superb, Hunt Cycle Works, later ook Prometheus en vanaf 1940 Hunter. Vanaf 1924 was er sprake van een eigen rijwielproductie in Rotterdam.

 

Kestein-advertentie, 1925

Kestein voorvorkversterking d.m.v. een stalen versterkingskooi onderin de binnenbalhoofdbuis
(advertentie in: De Rijwiel- en Motorhandel, 9-5-1925)

 

Op 1 oktober 1930 werd een nieuwe fabriek aan de Aelbrechtskade 100 in Rotterdam in gebruik genomen. Precies een jaar later werd de grossierderijafdeling van Rotterdam overgeheveld naar Arnhem waar deze 'Imperator Rijwielfabriek NV, H. de Vries'. De fabriek in Rotterdam werd eveneens omgezet in een NV en concentreerde zich voortaan geheel op de fabricage van fietsen en frames. Door de vrijgekomen ruimte kon bovendien een uitbreiding plaatsvinden.

     Op 13 november 1931 werd de onderneming getroffen door het overlijden van E.A. Kestein op 61-jarige leeftijd. Herman Lienesch, eveneens van Duitse afkomst, was nu directeur. Mededirecteur was de enige zoon van Kestein (naast nog twee dochters), Ernest August Carl Wilhelm Kestein.

 

Kestein emaillebord

 

Hoe de onderneming zich verder heeft ontwikkeld is onduidelijk. In de jaren dertig vervaardigde Kestein ondermeer transportfietsen en bakfietsen. Ook werden motorfietsen van Engelse makelij onder de naam Kestein verkocht. Overgebleven is van dit allemaal zeer weinig. Dat ligt beslist niet aan de kwaliteit van Kestein's EAK-fietsen, eerder aan een lage totale productie. Eind 1957 ging Kestein failliet, niet in de laatste plaats door het ontbreken van gevoel voor zuinigheid bij E.A. Kestein junior. Hij overleed in 1981 te Leidschendam.

     Het vermelden waard is een opvallend model herenfiets van Kestein, dat waarschijnlijk in de jaren dertig werd gemaakt. Door de driehoeksconstructie bij het balhoofd krijgt de fiets niet alleen een lange balhoofdbuis, maar biedt het frame ook meer weerstand bij een frontale botsing.

 

Kestein herenfiets


Met dank aan Patrick van Griethuysen. Bekijk ook:

 

 

Heeft u zelf een oude Kestein-fiets? Geef hem dan op voor de fietsendatabank! Hoe u dat doet leest u hier.

 

 

 

Copyright by Herbert Kuner, © 2001 ...
All rights reserved.

terug

Last update: 31-12-2023