home

Navigatie

 

Laten we ervan uitgaan, dat je niet de grote borgmoer boven aan het balhoofd hebt losgedraaid, in de verwachting dat nu het stuur los moet komen. Je hebt in plaats daarvan de expanderbout midden bovenop het stuur losgedraaid, met een hamertje naar beneden getikt, maar het stuur komt desondanks niet los.

Om geen onnodig geweld toe te moeten passen controleer je eerst twee dingen:

- Bij een stuur met remstangen: Zijn de moeren van de busjes, waar de twee rempijlen in steken, al losgedraaid? Anders kunnen de remstangen niet los en houden deze het stuur bij de demontage tegen.

- Is het stuur eventueel in de balhoofdbuis afgebroken? Dit is het geval als het stuur bij het naar voren duwen en naar achteren trekken in de balhoofdbuis "wiebelt". Eventueel krijg je het stuur dan desondanks met de hierna beschreven methode 1 los, anders moet je de expanderbout helemaal losschroeven, het stuur uitnemen en het afgebroken stukje dat nog in de binnenbalhoofdbuis steekt met een nieuw stuur naar beneden slaan (beetje kruipolie bij).

Probeer het nu eerst met de volgende, vriendelijke methode.

 

Methode 1: zonder verwarmen

Zorg dat de asmoeren van het voorwiel goed vast zitten. Zet de fiets op z'n kop en klim tussen de bracket en het voorwiel. Ga op de uiteinden van het stuur staan en hou dit met je voeten stevig vast. Nu pak je het wiel met beide handen op twee ver uit elkaar liggende plaatsen aan de spaken beet (of eventueel aan de band, als je van tevoren het spatbord gedemonteerd hebt) en verdraai je het wiel ten opzichte van het stuur. Je hebt zo meer kracht dan wanneer je het "gewoon" probeert (dus met de fiets rechtop en het voorwiel tussen je benen aan het stuur draaien), omdat de wieldiameter een grotere hevel oplevert dan het stuur met zijn kleinere breedte.

     Als je er beweging in krijgt begin je tijdens het draaien ook te trekken, tot het stuur vrij komt. Hou daarbij je rug recht, om voortijdige ouderdomskwalen te vermijden!

     Om bij moeilijke gevallen überhaupt wat beweging in de zaak te krijgen, kun je ook het wiel en het spatbord demonteren en dan een stevige pijp tussen de vorkscheden zetten (zo dicht mogelijk bij het kroonstuk!). Deze gebruik je als hefboom om, nog steeds op het stuur staand, voorvork en stuur een stukje tegen elkaar te verdraaien. Nu zou het met het voorwiel weer in de vork beter moeten lukken om draaiend en trekkend verder te komen.

     Let op! Als je bij het draaien te veel kracht zet kun je de voorvork krom trekken. Bij een oude, zware voorvork zal dat niet snel gebeuren, maar wees niet te enthousiast.

     Helpt dit niet, dan escaleert het probleem naar ...

 

Methode 2: met verwarmen

Hiervoor moet je een gasbrander hebben. Deze werken op campinggas en zijn voor 40 à 50 gulden te koop. Ze zijn ook voor andere "hij-zit-vast"-klussen erg handig.

     Schroef van het balhoofdstel de borgmoer en de lamphaak los en schuif deze langs de stuurpen opzij. Nu ligt een stukje schroefdraad van de binnenbalhoofdbuis bloot. Dit stukje verwarm je door er de vlam van de gasbrander gedurende een halve minuut op te houden. Hou de vlam niet altijd op één plek maar draai er een beetje om heen. Zet de brander nu weg en probeer voorvork en stuur zoals bij methode 1 beschreven tegen elkaar te verdraaien. Verlies daarbij zo min mogelijk tijd, omdat het zaakje met de seconde afkoelt.

Bij beide methodes gaat het beter als je voorwiel en voorspatbord demonteert en de hele fiets bij het kroonstuk van de voorvork in een stevige bankschroef zet (de achterkant zweeft dus nu in de lucht). Daartoe moet je wel over zo'n bankschroef en voldoende vrije ruimte daaromheen beschikken.

 

Vragen, op- of aanmerkingen? Stuur deze per e-mail!

 

 

 

Copyright by Herbert Kuner, © 1999 ...
All rights reserved.

terug

Last update: 22-04-1999