home

Navigatie

 

Spatborden repareren

Het solderen van scheuren en gaten in spatborden is een vrij eenvoudige handeling. Allereerst is het daarbij erg handig om een kleminrichting te maken voor het spatbord omdat deze door zijn vorm erg graag aan de bezigheden ontsnapt. En twee handen vrij hebben is toch wel erg belangrijk.

Om te beginnen maak ik de beschadiging schoon. Hoe minder roest hoe beter het tin vervloeit met het spatbord. Vervolgens knip ik met een gewone (oude) schaar een passend lapje latoenkoper (0,3 mm dik) en vertin dit. Omgekeerd kan ook: eerst vertinnen en dan knippen.

(Foto rechts: spatbord voor de reparatie)

 

spatbord voor reparatie

Dit vertinnen doe ik door het plaatje heet te maken met een verfstripper. Om het vloeien van het soldeertin te bevorderen gebruik ik het vloeimiddel S39. (S39 is vrij roestbevorderend, dus aan het einde van de klus goed schoon maken!) Ik verspreid het nog met een doekje zodat er een dun laagje achterblijft. Hetzelfde doe ik met het spatbord.

(Foto rechts: buitenkant spatbord na de reparatie)

 

spatbord na reparatie

Vervolgens druk ik het plaatje in het spatbord en klop het een beetje in de vorm. Nu het geheel wederom met een föhn/verfstripper warm maken en als de temperatuur goed is voeg ik nog wat tin toe. Eventueel aandrukken met een houtje/spaak. Bij voldoende tin zal de breuk dan wel het gat zich vullen met tin. Na afkoeling moet de buitenkant nog wat vlak gevijld worden om alles egaal te krijgen. De binnenkant schuur ik met een Black & Decker "Powerfile" (ronde neus) om ook de binnenkant wat geleidelijk overlopend te krijgen. De laatste oneffenheden worden later met grondlak en tussendoor schuren weggewerkt.

(Foto rechts: binnenkant spatbord na de reparatie)

 

spatbord na reparatie

 

Het is overigens bij deze methode wel verstandig om daar waar spanningen optreden een extra versteviging aan te brengen. Ik kwam daar met schade en schande achter nadat ik nog even een correctie wilde aanbrengen in de ronding van het achterspatbord; er ontstond een scheurtje in het dunne latoenkoper. Op een dichtgesoldeerd gat zullen niet zo veel krachten komen te staan maar bij te repareren scheuren vanaf de zijkant (kraal) is een ijzerdraad in of langszij deze kraal wel aan te raden.

 

 

Copyright by Maarten Waarlé, © 2006 ...
All rights reserved.

terug

verder

Last update: 18-01-2010