home

Navigatie

 

Proefrit

Het is zo ver, ik heb de belangrijkste componenten van mijn Simplex weer in de vorm zo als die zo'n 80 jaar geleden bedoeld waren te zijn:

- de vork heeft weer zijn mooie ronde vorm,
- het frame heeft weer rechte buizen en onder de juiste hoeken,
- de achtervork heb ik symmetrisch gebogen ten opzichte van het voorframe en bovendien heb ik de breedte van de achternaaf als richtlijn gebruikt om de afstand tussen beide vorkpatten te bepalen,
- de cranks moesten nog wat gericht worden om de pedalen niet te laten slingeren tijdens hun omwenteling,
- de naven zij symmetrisch in het midden van de velgen gespaakt,
- en de kettinglijn staat mooi in het verlengde van de tandwielen.

Het was overigens ook een mooi moment om eens te zien of de spatborden een beetje willen passen en het wiel volgen in haar ronding. Maar verder heb ik nog geen remmen of andere onderdelen gemonteerd omdat het me nu puur gaat om de rijeigenschappen.

proefrit
proefrit met losse handen

 

     Het was dus vanwege de ontbrekende remmen een beetje uitkijken met het andere verkeer en vooral geparkeerde auto's maar de fiets rijdt perfect. De steilheid van de toenmalige frames is duidelijk te merken. Je zit veel meer boven het stuur dan bij fietsen uit latere jaren. Wel bijzonder om zo'n jaren '20 houding en gevoel te ervaren!

     Met losse handen fietsen wil nog niet helemaal lukken, althans ik moet toch wat naar rechts gaan hangen om de fiets rechtdoor te laten gaan. Voor mij een teken dat de vork nog wat buiging kan gebruiken. Als ik dit laatste ongemak heb verholpen kan de fiets weer uit elkaar om aan het lakken en biezen te beginnen.

     Verder is er nog veel werk aan de remmen. De scharnierpunten en bewegende delen zijn wel min of meer compleet maar er is erg veel speling ontstaan in het geheel van overbrengingen. Bovendien is het stuur met zijn interne stangen gescheurd precies daar waar de remstang naar buiten komt.

     Het remstangensysteem in het stuur is elegant en goed doordacht. Toch lijkt de onderbreking in de stuurbocht (op vier plaatsen daar waar de rem stangen naar buiten komen) een zwak punt in de constructie. Zolang de soldeerverbinding van de uittredende buis waarin de remhendel draait in orde is blijft het stuur sterk. Maar als na een valpartij deze soldering scheurt dan is de sterkte van de buis geheel verdwenen. Het zou mij niet verbazen als dit voor Simplex een overweging is geweest om van dit toch fraaie systeem af te stappen.

 

 

Copyright by Maarten Waarlé, © 2006 ...
All rights reserved.

terug

verder

Last update: 17-01-2010