home

Navigatie

 

De meest in het oog springende defecten aan de fiets zijn nu verholpen en na toch nog het nodige werk rijdt de fiets nu ook met losse handen rechtdoor. Ik heb met lange rechte stokken als meetgereedschap kunnen bepalen hoe de stand van de wielen ten opzichte van elkaar en het frame moest zijn. Wonderlijk om te merken dat een kleine scheefstand van een van de wielen al onbalans geeft.

 

Remstangen

Ik heb aan de remhefboom die onder de trapas is bevestigd een nieuw stuk moeten lassen, het oude deel was uitgesleten en doorboord zoals de foto laat zien. Bij het vervaardigen van het nieuwe deel heb ik rekening gehouden met insmelting van de randen tijdens het lassen. Het nieuwe deel is om die reden wat groter gehouden om na het vormgeven niet met twee kuiltjes ter hoogte van de las te blijven zitten.

 

remhefboom

 

Omdat ieder origineel deel van de fiets als het ware heilig is verklaard maar ook omdat vervangende onderdelen gewoonweg niet te vinden zijn, had ik in vroeg stadium al besloten om zo veel mogelijk te redden. Een mooi voorbeeld daarvan is het scharnierschroefje van de voorste remhevel. Het was zo ongeveer half doorgesleten en gaf een zeer rammelig scharnierpunt. Ik heb een stukje metaal gevormd en in het verdwenen deel van het schroefje gesoldeerd. Onderdeel behouden en probleem opgelost!

 

reparatie remschroefje

 

Remstuur

Uiteindelijk heb ik na een gezonde dosis terughoudendheid ook het stuur maar eens uit elkaar gehaald. Ik had verwacht dat de eindstoppen, daar waar de remhandels naar buiten komen, geschroefd zaten. Maar na wat voorzichtig draaien bleken ze er ingeperst te zitten. Een meevaller want ik ging ervan uit dat fijne schroefdraad zonder goed aangrijpvlak voor een sleutel tot veel ellende zou leiden.

     De constructie bleek erg envoudig. Aan het uiteinde van de remhevel-as zit een cylindrische veer met een uiteinde (pootje) in de as en het andere verankerd in een vaste schijf midden in het stuur. Voor de borging van het geheel in het stuur zorgt de uittredende remstang.

 

remstuur, gedemonteerd

gedemonteerd Simplex-remstuur

 

Op de toestand van dit stuur bleek het begrip "eenvoudig" wat minder van toepassing. Beide veertjes, een links en een rechts gedraaid exemplaar, bleken gebroken daar waar ze aangrepen in het stuur. Een afgebroken veerpootje zat nog ergens in die donkere ruimte klem en bovendien bleek het middenschot een paar millimeter uit het midden gesoldeerd te zijn.

     Na veel gewurm met lange drijvers en boortjes lukte het me om het restant van de veer uit het stuur te krijgen. Een minilampje dat ik in de sleuf van de uittredende remstang had geplaatst heeft daar zeker toe bijgedragen.

     Uiteindelijk heb ik de lengte van de remstangen aangepast op het uit het midden geplaatste middenschot. Dat bracht als meevaller met zich mee dat ik de veer met de minder voorkomende linkse windingen, opnieuw kon gebruiken. Deze bleek in het korter geworden deel thuis te horen. Ik had nu op de veer een winding over die ik tot pootje kon verbuigen. De veer aan de andere kant heb ik kunnen vervangen door een wat langer exemplaar.

     Na wat las- en slijpwerk aan de buitenkant van het stuur (zie hieronder) kon het geheel weer in elkaar. Na al dat gerommel met die veertjes een erg simpel werkje.

 

schoongemaakte oude reparatie

schoonmaken

 

voorbereiding laswerk

voorbereiding laswerk

 

kleurverschil in laswerk

kleurverschil in laswerk

 

 

Copyright by Maarten Waarlé, © 2006 ...
All rights reserved.

terug

verder

Last update: 19-01-2010