home

Navigatie

 

 

Controle

de potentiële boosdoenersWelke onderdelen gaan het meest vaak stuk? Zoals bij elke naaf moet je allereerst alle loopvlakken van de kogellagers en ook de kogels zelf op slijtage controleren. Het grote kogellager op het ringwiel is eigenlijk nooit een probleem, maar de twee kleine lagers helemaal rechts en links hebben het wel moeilijk. Vooral de conen kunnen ingesleten zijn en moeten dan worden vervangen. Als een lager droog heeft gelopen en is gaan roesten, neem je een nieuwe kogelring (of voor gevorderden: losse kogels) van dezelfde maat en maak je de loopvlakken op cup en cone met fijn schuurpapier weer glad.

     Wat er verder zoal mis kan gaan, zie je op de foto. Boosdoener nummer 1 is de sterclutch (K505, op de foto in de hand). Deze gehardstalen ster heeft het zwaar de verduren. In alle drie versnellingen loopt de volle kracht over dit koppelstuk heen. Met name in de derde versnelling gaat het bij een verkeerd afgestelde versnellingskabel of bij verkeerd schakelen fout: hij glipt over de bovenrand van de vier planeetwielasjes (K510) heen. Daardoor slijt de rechthoekige onderkant van zijn vier "stralen". Op den duur gaat de naaf daardoor in de 2e of 3e versnelling of in beide versnellingen doortrappen.

     Naast de sterclutch kunnen ook de vier kantelen aan de binnenkant van het ringwiel (K511A) gaan slijten. Dit is de plek waar de sterclutch ingrijpt, waardoor het ringwiel en uiteindelijk de naafhuls worden aangedreven. Het effect van versleten kantelen in het ringwiel is hetzelfde als dat van een versleten sterclutch. Al met al is de Sturmey-Archer naaf van vóór 1989 op dit punt slecht geconstrueerd.

 

 

oplappen van een versleten sterclutchAls de sterclutch is versleten, kun je een nieuwe kopen (als hij nog wel verkrijgbaar is) of de oude weer oplappen. Slijp de vier slijtagevlakken aan een slijpschijf zuiver haaks en zorg ervoor dat je elk vlak ongeveer even lang tegen de slijpschijf aanhoudt.

     Een andere kandidaat voor slijtage zijn de planeetwielasjes (K510). De planeetwielen draaien en steunen bij het overbrengen van krachten (1e en 3e versnelling) op deze asjes, waardoor deze in het midden steeds dunner worden. Op de foto hierboven zie je een ongeschonden asje en een van de meest afgebeulde (met pijl) die ik ooit heb gezien.

     Natuurlijk lopen de tandwielen dan niet meer zuiver op elkaar en breken er tanden uit. Dit is vooral bij de planeetwielen (zie foto) en bij het zonnewiel het geval. Bekijk deze goed. Als er ergens een tandje mist moet je het tandwiel vervangen.

     Een enkele keer geeft ook het dwarsbalkje (K526) problemen: het kan gebroken zijn, of de binnenschroefdraad kan versleten zijn zodat het versnellingsstiftje er niet meer goed in blijft zitten. Ten slotte kan ook de klinknagel die het zonnewiel op de as houdt weleens breken, met als gevolg dat de naaf in de 1e en 3e versnelling doortrapt. Controleer dus of het zonnewiel nog goed vast zit (een heel klein beetje speling is normaal).

 

 

Vragen, op- of aanmerkingen? Stuur deze per e-mail.

 

Copyright by Herbert Kuner, © 2000 ...
All rights reserved.

terug

verder

Last update: 02-02-06