home

1_n.gif (533 bytes)

Navigatie

 

De BSA-drieversnellingsnaaf (1907 - 1955)
 
BSA three speed

Inleiding

Om het meteen de zeggen: deze naaf komt in Nederland weinig voor. De sleutelaar vindt hier dan ook geen instructie voor de revisie van een BSA-naaf; deze pagina's moeten veeleer voor de liefhebber van oude techniek een beschrijving van de werking en de achtergrond van de BSA versnellingsnaaf bieden.

     BSA beschikte in 1907 over verschillende patenten voor tweeversnellingsnaven. Maar Sturmey-Archer bouwde toen al drieversnellingsnaven, en daar was een enorme vraag naar. Om deze reden vroeg BSA aan Sturmey-Archer, om een door SA in 1905 gepatenteerde drieversnellingsnaaf in licentie te mogen bouwen. Omdat SA de vraag naar drieversnellingsnaven zelf niet aan kon, willigde men in.

     De eerste BSA-naaf kwam in 1908 op de markt. Sturmey-Archer verkocht een vrijwel identiek model van 1909 tot 1914 onder de modelnaam "X". BSA bleef de naaf tot 1955 in bijna ongewijzigde vorm maken; in het daaropvolgende jaar werd BSA door Raleigh overgenomen.

 

 

explosietekening BSA-versnellingsnaaf

(uit: Tony Hadland, "The Sturmey-Archer Story")

 

De historische informatie op deze pagina is afkomstig uit het boek "The Sturmey-Archer Story" van Tony Hadland. Op de volgende pagina's vind je een technische beschrijving van de BSA-versnellingsnaaf.

 

Vragen, op- of aanmerkingen? Stuur deze per e-mail.

 

Copyright by Herbert Kuner, (c) 2000
All rights reserved.

terug

verder

Last update: 13-07-2000