home

Navigatie

 

27 mei 2001

De achternaaf is gelukt, hij zit weer prima in elkaar en draait als nieuw. De lagers draaien in vet, afkomstig van het leger. Beschik over een blik van ca. 1 kilogram en dat gaat een mensenleven mee. Heb me laten vertellen dat dit watervaste "heavy duty" vet voor de geschutskoepel van Centuriontanks gebruikt wordt, nou als dat het geval is durf ik het ook wel toe te passen in die oude Gazelle-, Fichtel & Sachs- en Thompson-lagers. Voor de messing onderdelen in de naaf is echter het advies van Shell-klantenservice opgevolgd. Hiervoor dient (messing in combinatie met staal) volgens Shell bij voorkeur zwavelvrije olie te worden gebruikt.

     Alle delen van de naaf zijn zorgvuldig met aceton en een polyetheen borsteltje schoongemaakt en ontvet (veel kunststoffen lossen op in aceton). Let op als U dit ook wilt doen, geen rubber handschoenen gebruiken, die lossen op in aceton en plakken overal aan. Uw handen slaan wit uit, al het vet wordt er aan onttrokken, dit is niet gezond, gebruik dus polyetheen boterhamzakjes, of anders die gratis handschoentjes van de benzinepomp als U dit zelf ook wilt doen.

     Nadat ik de lagers van "Centurionvet" heb voorzien is de naaf gemonteerd en via de smeernippel met behulp van een injectienaald van een printerinktvulset gevuld. 4 cc ging er in en het lekte niet. Dat is wel makelijk met een injectienaald, je kunt precies doseren. Het achterwiel draait weer als nieuw.

 

terugtraprem-achternaaf

 

Het werken met de biezentrekker is een hele kunst, je moet het echt leren en het is me behoorlijk tegengevallen. Zeker nadat ik in een overmoedige bui dacht "dat doe ik wel even". Nou moet ik wel zeggen dat het met de velgen prima ging, alles in een keer goed (misschien toeval). Met het frame was het een andere kwestie: nadat het mislukte moest ik de boel eerst weer met thinner er afhalen, waardoor ook de zwarte verf oploste. Dat is dus een behoorlijke tegenvaller. Bij een misstreek ben je "terug bij af" en kun je weer helemaal van voren beginnen. Dan is het zaak je geduld niet te verliezen. Tip: voor een goed resultaat met de biezentrekker alle pottenkijkers inclusief vrouw en kinderen uit de buurt houden, rustige omgeving is beslist noodzakelijk voor voldoende aandacht en concentratie, anders komt er niets van terecht.

     Het vertinnen van de spatborden moet nog plaatsvinden, evenals het vernikkelen van de cranks. Dat vernikkelen is trouwens het enige wat ik ga uitbesteden.

 

gebiesd frame

 

Het is verwonderlijk dat zoveel onderdelen nog gewoon te koop zijn. De nieuwe kettingkast paste precies, het kettingkastframe was op exact dezelfde wijze gefabriceerd, en de schroefgaatjes kwamen precies overeen met de gaatjes in de oude, aan het frame gesoldeerde strippen uit 1928. De spaken moesten besteld worden maar gaven geen problemen, ze waren er wel in de passende maat. Kettingspanners zijn ook vervangen, de nieuwe hebben exact dezelfde vorm als de oude, de pedalen hebben dezelfde schroefdraad als de oude en de nieuwe crankspies zijn ook precies op maat.

 

 

 Beginpagina  
 Woord vooraf  
 7 maart 2001  Demontage trapas. Biezen zoeken.
 4 april 2001  Biezen en transfers. Geroeste spatborden.
 24 april 2001  Kettingkast, banden, spatborden.
 6 mei 2001  Voorwiel spaken, stofkap herstellen, banden.
 15 mei 2001  Biezentrekker gekocht.
 27 mei 2001  Biezen trekken, achternaaf, nieuwe onderdelen.
 26 juni 2001  Spatborden, tip voor het biezen.
 14 augustus 2001  Stuur, dynamo, nog steeds geen spatborden.
 23 september 2001  Kettingkast biezen, oppervlaktebehandeling.
 15 oktober 2001  Eerste proefrit en allerlei kleine afwerkdingen.
 21 oktober 2001  Handvatten, nieuw glaasje voor de koplamp.
 22 oktober 2001  Conclusie.

 

Copyright by W.P. van Zeijl and Herbert Kuner, © 2002 ...
All rights reserved.

terug

Last update: 03-07-2002