home

Navigatie

 

14 augustus 2001

Het wil nog maar niet vlotten met de spatborden. Bij Burco zijn ze momenteel niet in voorraad volgens mijn leverancier, ook op de 2e handsmarkt kan ik niet slagen. Het zou een koud kunstje zijn er andere 28 inch spatborden in te zetten want deze passen wel, maar ze hebben een ribbeltje wat niet bij het model past. Iets zegt mij dat ik daar later spijt van ga krijgen. Ook het vernikkelen is nog niet gebeurd.

 

stuur

 

Wat de celluloid stuurbekleding betreft: deze was op de hoeken beschadigd, lange tijd is dit met zwart isolatieplakband hersteld, doch dit is niet duurzaam genoeg. Daarom is besloten krimpslang om de beschadigde hoeken te doen. Dit is niet zonder risico's. Een brander te gebruiken is vragen om moeilijkheden, vanwege de lage ontbrandingstemperatuur van het oude celluloid en de enorme stank bij eventuele ontbranding moet dit werk buiten plaatsvinden. De krimptemperatuur van de zwarte krimpslang ligt erg dicht bij de zelfontbrandingstemperatuur. Daarom is het gedaan met een hetelucht-verfstripper, die kun je een beetje regelen en op enige afstand houden.

     Ondanks dat ging het toch mis, het celluloid ontbrandde. Gelukkig was ik er snel bij en kon ik het op tijd uitkrijgen anders had het hele stuur in lichterlaaie gestaan. Zo heb ik dus weer wat geleerd, maar ja, van wie kon ik die kunst nou afkijken? want niemand heeft tegenwoordig zo'n stuur om te oefenen. Heeft U ook een fiets met zo'n celluloidstuur en bent U niet zeker van Uw zaak? Begin er dan niet aan, en hou het bij isolatieplakband.

 

Wat de dynamo betreft: onder de oxidelaag kwam een messingkleurige dynamo te voorschijn welke nog geheel functioneerde. Bij ca. 20 km/h produceert deze ca. 6 V wisselstroom met 600 Hz , dit komt overeen met de huidige fietslampjes. Omdat de fiets bij aanschaf niet van een lamp is voorzien heb ik de vrijheid genomen een vooroorlogse lamp op de beugel te zetten. Zoals U ziet valt het glasheldere polycarbonaat ruitje in het geheel niet op. Mijn indruk is dat zowel lamp als de dynamo ooit vernikkeld of verchroomd zijn geweest. Deze laag is echter verloren gegaan en kan niet opnieuw worden aangebracht wegens aluminium klinkverbindingen en eenmalige bevestigingen welke (voor verchromen noodzakelijk) niet kunnen worden gedemonteerd.

 

dynamo

 

 

 Beginpagina  
 Woord vooraf  
 7 maart 2001  Demontage trapas. Biezen zoeken.
 4 april 2001  Biezen en transfers. Geroeste spatborden.
 24 april 2001  Kettingkast, banden, spatborden.
 6 mei 2001  Voorwiel spaken, stofkap herstellen, banden.
 15 mei 2001  Biezentrekker gekocht.
 27 mei 2001  Biezen trekken, achternaaf, nieuwe onderdelen.
 26 juni 2001  Spatborden, tip voor het biezen.
 14 augustus 2001  Stuur, dynamo, nog steeds geen spatborden.
 23 september 2001  Kettingkast biezen, oppervlaktebehandeling.
 15 oktober 2001  Eerste proefrit en allerlei kleine afwerkdingen.
 21 oktober 2001  Handvatten, nieuw glaasje voor de koplamp.
 22 oktober 2001  Conclusie.

 

Copyright by W.P. van Zeijl and Herbert Kuner, 2002 ...
All rights reserved.

terug

Last update: 03-07-2002